Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

To έπιασαν στα πράσα: Για πρώτη φορά φωτογραφήθηκε supernova!

Όλα τα αστέρια τελειώνουν τη ζωή τους με μια μεγαλειώδης έκρηξη ποτέ όμως δεν καταφέραμε να το φωτογραφίσουμε... 


Για πρώτη φορά στην ιστορία επιστήμονες στη NASA κατάφεραν να προβλέψουν ακριβώς την ώρα και το σημείο που θα γίνει το supernova και με την βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, κατάφεραν τελικά να απαθανατίσουν το γεγονός! 

To supernova με ψευδώνυμο "Refsdal" εντοπίστηκε στο γαλαξιακό σύμπλεγμα "MACS J1149.5+2223" Καθώς το φως από εκεί χρειάζεται περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια να φτάσει σε μας το supernova υπολογίζετε πως έγινε αρκετά πιο πριν, περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια. 

Η Ιστορία του "Refsdal" ξεκινάει το Νοέμβριο του 2014 όταν επιστήμονες βρήκαν 4 διαφορετικές φωτογραφίες του supernova σε μια σπάνια διάταξη, γνωστή ως "Ο σταυρός του Αϊνστάιν" γύρω από έναν γαλαξία στο σύμπλεγμα MACS J1149.5+2223. Η κοσμική αυτή οπτασία οφείλεται στη διαστρέβλωση και διόγκωση του φωτός από την μάζα του γαλαξία μέσα στο σύμπλεγμα. Μια διαδικασία η οποία ονομάζεται βαρυτικός εστιασμός (Gravitational Lensing). Οι διαφορετικές αυτές φωτογραφίες έδωσαν μια απίστευτη ευκαιρία στους επιστήμονες. Η ύλη - ορατή και σκοτεινή - γύρω απο τον γαλαξία δεν ήταν μοιρασμένη ανόμοια που είχε σαν αποτέλεσμα το φως σε κάθε φωτογραφία να προέρχεται  από διαφορετικά μονοπάτια που σημαίνει πως βλέπουμε τον ίδιο γαλαξία σε 3 διαφορετικές χρονικές στιγμές! 


Απεικόνιση βαρυτικού εστιασμού
Οι επιστήμονες τότε χρησιμοποίησαν άλλους γαλαξίες και σε συνδυασμό με την ανακάλυψη του "Σταυρού του Αϊνστάιν" το 2014 ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ακριβώς το σημείο και τον χρόνο επανεμφάνισης του Supernova. Μάλιστα οι υπολογισμοί τους, τους έδειξαν πως το Supernova είχε εμφανιστεί ξανά το 1998 αλλά κανένα τηλεσκόπιο δεν το απαθανάτισε. 

Μετά το τέλος Οκτωβρίου 2015 το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τραβούσε τακτικά φωτογραφίες από το σύμπλεγμα MACS J1149.5+2223 ελπίζοντας να απαθανατίσει το μοναδικό αυτό γεγονός. Την 11η Δεκεμβρίου 2015 ο Rafsdal έκανε τελικά την επανεμφάνιση του αποδεικνύοντας την ορθότητα των υπολογισμών των επιστημόνων! 

Η τρίτη επανεμφάνιση του supernova
Η εμφάνιση του Rafsdal

H ανακάλυψη της επανεμφάνισης του Rafsdal έδωσε την μοναδική ευκαιρία στους επιστήμονες να δοκιμάσουν το μοντέλο υπολογισμών τους και ειδικά στον υπολογισμό της διανομής της μάζας της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης μέσα σε σύμπλεγμα γαλαξιών. 

GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM
[VIA]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου