Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Νέο πολυμερές υλικό με ιδιότητες γυαλιού

Γάλλοι επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου CNRS εφηύραν ένα νέο υλικό, το οποίο μπορεί να κάνει επανάσταση στη βιομηχανία. Το πολυμερές αυτό οργανικό υλικό εξωτερικά έχει μεν όψη ανόργανης ύλης (γυαλιού) με τις ιδιότητες του πλαστικού...

Το υλικό αυτό μπορεί να θερμαίνεται, αποκτώντας οποιαδήποτε μορφή και να ψυχραίνεται όσες φορές θέλουμε – γιατί οι συνδέσεις σε επίπεδο ατόμων δεν παραβιάζονται. Π.χ., οποιαδήποτε ζημία στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου, φτιαγμένο από αυτό το υλικό, μπορεί να διορθωθεί με απλή θέρμανση μέχρι ορισμένη θερμοκρασία.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι το νέο υλικό έχει τέτοιες ιδιότητες που θα εξυπηρετήσει εφαρμογές στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική, στις ηλεκτρονικές κατασκευές και σε νέα έξυπνα υλικά.

Το CNRS υπενθυμίζει ότι το γυαλί (ανόργανα πυρίτιο) είναι ένα μοναδικό υλικό, διότι, κατόπιν θερμάνσεως, μετατρέπεται από στερεό σε υγρό σταδιακά. Επίσης, συμπληρώνει, ότι είναι πρόκληση η εξεύρεση ενός υλικού που να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, επισκευάσιμο, να υφίσταται άπειρες φορές πλαστική παραμόρφωση, να είναι σε θέση να ρέει όταν θερμαίνεται, ενώ να είναι αδιάλυτο και όχι εύθραυστο ή βαρύ, όπως δηλαδή είναι το γυαλί. 

Το νέο υλικό έχει ορισμένες ιδιότητες οργανικών ρητινών και καουτσούκ, είναι δηλαδή ελαφρύ και είναι δύσκολο να μαζέψει.

Οι ρητίνες που χρησιμοποιούνται σήμερα για να αντικαταστήσουν τα μέταλλα έχουν το μειονέκτημα, ότι παίρνουν ένα σταθερό, καθορισμένο σχήμα και συγκεκριμένη σκληρότητα, που δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε.

Το νέο υλικό έχει δημιουργηθεί από υπάρχουσες ουσίες (εποξικές ρητίνες, σκληρυντικά, καταλύτες, κλπ..), αλλά οι ερευνητές ήταν σε θέση να αναπτύξουν μια τέτοια μοριακή δομή που να έχει αυθεντικές ιδιότητες.

"Με τη θέρμανση η νέα δομή είναι σε θέση να αναδιοργανώνεται χωρίς να αλλάζει ο αριθμός των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των ατόμων. Το νέο υλικό μεταβαίνει από υγρό γυαλί σε στερεό ή και αντίστροφα,”, ανακοίνωσε το CNRS.

Αυτό το υλικό, που περιέχει πυρίτιο και μερικές ανόργανες ενώσεις, ενεργεί στην πραγματικότητα σαν οργανικό πυρίτιο και είναι αδιάλυτο όταν θερμαίνεται, ακόμα και πάνω από τη θερμοκρασία μετάβασης.

Σε θερμοκρασία δωματίου, μοιάζει με ένα σκληρό ή ένα μαλακό ελαστικό, ανάλογα με τη σύνθεση που θα επιλεγεί να έχει το υλικό και, σε αμφότερες τις περιπτώσεις, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις θερμοσκληρυνόμενες ρητίνες και λάστιχα που χρησιμοποιούνται σήμερα, δηλαδή, είναι ελαφρύ, ανθεκτικό και αδιάλυτο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τα ελαστικά, γιατί μπορεί να διαμορφωθεί, να επισκευαστεί και να ανακυκλωθεί με τη θέρμανση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τις θερμοσκληρυνόμενες ρητίνες ή τα συμβατικά πλαστικά.

Έτσι, μπορεί να πάρει σχήματα που είναι αδύνατο να γίνουν με καλούπια ή που θα ήταν πάρα πολύ ακριβό για να το καταστρέψουν.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: physics4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου