Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Το ηφαίστειο… ¨ξύπνησε”!

Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα από τα πιο ολέθρια για την ανθρωπότητα φυσικά φαινόμενα, τέτοιο που καταφέρνει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα να προκαλεί δέος αν όχι φόβο. Ο λόγος γίνεται για τις ωρολογιακές βόμβες που είναι διασκορπισμένες σε ολόκληρο τον πλανήτη, τα ηφαίστεια.

Οι πλέον γνωστές καταστροφές που προκλήθηκαν από εκρήξεις ηφαιστείων είναι αυτές της Πομπηίας (Βεζούβιος) και του Μινωικού Πολιτισμού(Θήρα). Λίγοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν την σύγχρονη τραγωδία του 1815, όταν το ηφαίστειο Ταμπόρα εξερράγη βίαια σκορπίζοντας τον θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους στην Ινδονησία.

Το ηφαίστειο Ταμπόρα, με κρατήρα πλάτους έντεκα χιλιομέτρων και βάθους ενός, σύμφωνα με τους επιστήμονες “ξύπνησε” από “ύπνο” διακοσίων ετών και φαίνεται πως είναι έτοιμο για… δράση! Με νωπές, ακόμα, μνήμες της δράσης του (ενδεικτικά, η ηφαιστειακή σκόνη έφτασε τότε σε όλο τον πλανήτη) η ανάγκη για άμεση και έγκαιρη κινητοποίηση είναι μεγάλη.

Μηχανισμός ηφαιστείων

Τα ηφαίστεια τροφοδοτούνται από την σύγκρουση των τεκτονικών πλακών, αφού λόγω αυτής δημιουργούνται ρήγματα και μάγμα. Κάτω από τον φλοιό της Γης τεράστιες ποσότητες μάγματος προσπαθούν να βρουν διέξοδο προς την επιφάνεια. Όταν λοιπόν αυτό γίνει εφικτό, αυτό απελευθερώνεται μέσω αυτών των “στομίων”, τα ηφαίστεια.

Όπως και με τους σεισμούς έτσι και με τα ηφαίστεια η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί ακόμα να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά και έναν τρόπο πρόβλεψης της επικείμενης καταστροφής που επιφέρουν. Όπως και να έχει αποτελούν φαινόμενα που όταν συμβαίνουν υποδεικνύουν το πόσο “μικρός” και “ανήμπορος” μπορεί να είναι ο άνθρωπος μπροστά στην Φύση και την… ¨οργή” της!
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: goodbyte.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου