Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δυνατότητες των Windows 8 είναι σίγουρα οι “κωδικοί-εικόνες” – και μάλλον ο όρος φαίνεται κάπως περίεργος.
Εν συντομία, στα Windows 8 θα μπορεί “να μπει” κανείς στο desktop όχι μόνο με τους τυπικούς τρόπους πιστοποίησης της ταυτότητας του, με κάποιον κωδικό ή με “βιομετρικές” λύσεις ταυτοποίησης (π.χ. αναγνώριση δαχτυλικών αποτυπωμάτων, “ανάγνωση” ίριδας του ματιού), αλλά με απλές εικονούλες. Ο χρήστης θα μπορεί να επιλέγει κάποια σημεία στις εικόνες και, αν αυτά είναι “τα σωστά”, θα αποκτά πρόσβαση στον υπολογιστή.
Η θεωρία πίσω από αυτή την προσέγγιση είναι, απλά, εξαιρετική: οι άνθρωποι τυγχάνουμε “οπτικά” πλάσματα, και ευκολότερα μπορούμε να θυμηθούμε κάτι αν έχουμε μια “οπτική βοήθεια”. Έτσι, η… “Μαιρούλα στο DTP” θα μπορεί πανεύκολα να επιλέξει “το Μπάμπη, το νιάνιαρο και τον κάκτο” στη φωτογραφία login, από ό,τι να θυμηθεί το “th!$_!$_my_p@$w0rd” για “να μπει” στον υπολογιστή της. Και όπως τονίζει η Microsoft στο Windows 8 blog, λόγω του πλήθους πιθανών συνδυασμών, η προσέγγιση είναι υπερασφαλής – θεωρητικά, πάντα, έχει κανείς τόσες πιθανότητες να μαντέψει έναν κωδικό όσες και να… κερδίσει το Τζόκερ. Θεωρητικά.
Πρακτικά, λέμε τώρα εμείς, όταν κάποιος βρίσκεται “από πάνω σου”, μάλλον δύσκολα μπορεί “να διαβάσει” τα δάχτυλα σου καθώς πληκτρολογείς ένα κωδικό, αν γράφεις γρήγορα και δεν είναι και τόσο εξοικειωμένος με το πληκτρολόγιο (ή δεν έχει… φωτογραφική μνήμη). Πόσο δύσκολο, όμως, είναι “να διαβάσει” και “να αποστηθίσει” πως “η Μαιρούλα στο DTP” διάλεξε “πρώτα τον Μπάμπη, μετά το νίάνιαρο και τέλος τον κάκτο”;
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM
ΠΗΓΗ: unregistered.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου