Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Επιστήμονες δημιούργησαν τον «Mighty Mouse»

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και του Πανεπιστημίου EPFL στην Ελβετία ανέπτυξαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια τα οποία έχουν πολύ υψηλότερη φυσική αντοχή από τα κανονικά. Αυτά λοιπόν τα « Mighty Mouse» είναι σε θέση να τρέξουν σχεδόν 50% περισσότερο και για 20 λεπτά περισσότερο από ότι τα κοινά θνητά ποντίκια.. Εξωτερικά επίσης δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου, έχουν απλώς πιο διογκωμένους μύες.

Αυτά δεν είναι τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα, υψηλής αντοχής ποντίκια, αλλά αυτά όμως δεν χρειάζονται επιπλέον τροφή για να καλυφθούν οι ανάγκες του. Στο πείραμα επενέβησαν και τροποποίησαν το γονίδιο εκείνο που ελέγχει την καύση του σώματος των λιπαρών οξέων. Τα αρχικά πειράματα σε ποντίκια επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση της γλυκόζης, το «καύσιμο» των μυών για να επιτελέσουν τις διάφορες κινήσεις. Οι ελαφρώς μεγαλύτεροι μύες σε αυτά τα νέα ποντίκια ήταν σε θέση να αποδώσουν καλύτερα δίχως επιπλέον τροφή. Με την καύση του σωματικού λίπους για καλύτερη απόδοση των μυών, αντί της γλυκόζης, τα νέα ποντίκια δεν απαιτούσαν πλέον υψηλότερη προσφορά γλυκόζης σε σχέση με τα προγενέστερα υψηλής αντοχής ποντίκια.

«Όταν αναφερόμαστε στην γλυκόζη μιλάμε για τους μύες του sprint, δηλαδή για αυτούς του μαραθωνίου», δήλωσε ο καθηγητής Johan Auwerx, ο επικεφαλής ερευνητής. «Δεν πρόκειται για ένα είδους διακόπτη που τον ανοίγουμε και τον κλείνουμε , αλλά φανταστείτε το σαν ένα dimmer. Όταν αναζητάς θεραπείες για ασθενείς δεν επιδιώκεις να τους κάνεις υπερανθρώπους, αλλά να τους θεραπεύσεις και παράλληλα να προστατεύσεις και τον μυ από το να “υποβαθμιστεί”."

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εξελίξεις στη διατήρηση της υγείας των μυών σε μεγάλες ηλικίες και νέα φάρμακα κατά των παθήσεων των μυών.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: proho.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου