Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ε.Ε.: Πιέζει 16 κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τους νέους ενωσιακούς κανόνες

Δελτίο Τύπου: Ψηφιακό θεματολόγιο : Η Επιτροπή πιέζει 16 κράτη μέλη να εφαρμόσουν τους νέους ενωσιακούς κανόνες για τις τηλεπικοινωνίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή σε δεκαέξι κράτη μέλη που δεν έχουν ενσωματώσει πλήρως στην εθνική νομοθεσία τους νέους ενωσιακούς κανόνες για τις τηλεπικοινωνίες, έξι μήνες μετά την παρέλευση της σχετικής καταληκτικής ημερομηνίας (25 Mαΐου 2011). Εξαιτίας της μερικής μεταφοράς ενωσιακών κανόνων για τις τηλεπικοινωνίες περιορίζονται τα δικαιώματα των καταναλωτών στις εν λόγω 16 χώρες. Με τους νέους κανόνες, οι πελάτες στην ΕΕ αποκτούν νέα δικαιώματα όσον αφορά τη σταθερή τηλεφωνία , τις κινητές υπηρεσίες και την πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως λόγου χάρη το δικαίωμα αλλαγής τηλεπικοινωνιακού φορέα εκμετάλλευσης αυθημερόν χωρίς αλλαγή του τηλεφωνικού τους αριθμού και το δικαίωμα σαφούς πληροφόρησης ως προς τις πρακτικές διαχείρισης της κίνησης δεδομένων που χρησιμοποιούν οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών. Επίσης, τώρα υπάρχει βελτιωμένη προστασία της προσωπικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε διαδικτυακή σύνδεση (βλ. P/11/622, MEMO/11/319, MEMO/11/320και MEMO/11/321).

Το αίτημα της Επιτροπής διατυπώνεται σήμερα με τη μορφή της «αιτιολογημένης γνώμης». Τα κράτη μέλη που δεν έχουν μεταφέρει πλήρως τη νέα νομοθεσία κινδυνεύουν να παραπεμφθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς και να τους επιβληθούν πιθανές οικονομικές κυρώσεις. Τα 16 κράτη μέλη είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ισπανία.

Ιστορικό

Για την πλήρη εφαρμογή των νέων κανόνων πρέπει τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν δύο νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εθνική νομοθεσία: Την οδηγία για τη βελτίωση της νομοθεσίας και την οδηγία για τα δικαιώματα των πολιτών, με τις οποίες τροποποιούνται πέντε διαφορετικές υφιστάμενες ενωσιακές οδηγίες (η οδηγία πλαίσιο, η οδηγία για την πρόσβαση, η οδηγία για την αδειοδότηση, η οδηγία για την καθολική υπηρεσία και η οδηγία για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλ-επικοινωνίες). Μολονότι οι νομοθετικές διαδικασίες εξελίσσονται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα περισσότερα από αυτά έχουν ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με ορισμένα μέτρα ενσωμάτωσης, μόνον εφτά χώρες (Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Mάλτα, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν τηρήσει την καταληκτική ημερομηνία της 25ης Μαΐου 2011 για πλήρη ενσωμάτωση.

Για το λόγο αυτό , τον Ιούλιο του 2011, η Επιτροπή απευθύνθηκε γραπτώς σε 20 κράτη μέλη, ζητώντας από αυτά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενσωμάτωση (βλ. IP/11/905). Στη συνέχεια, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία κοινοποίησαν στην Επιτροπή την πλήρη ενσωμάτωση των κανόνων.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: myphone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου