Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Οι «Αnonymous» αποκτούν τη δική τους, «επώνυμη» ταυτότητα

Οι χάκερς, οι «κάτοικοι» των chat rooms και οι νέοι άνθρωποι που συνθέτουν την χαλαρή διαδικτυακή κοινότητα στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε αμφιλεγόμενες τακτικές, τραβώντας έτσι την προσοχή του FBI, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων ομοσπονδιακών οργάνων. Αυτοί που κάποτε ήταν μια μικρή ομάδα φαρσέρ έχει τώρα γίνει μια πιθανή εθνική απειλή, λένε αρκετοί αξιωματούχοι των αρχών.

Το FBI έχει ήδη κάνει περισσότερες από 75 επιδρομές και 16 συλλήψεις φέτος, οι οποίες συνδέονται με παράνομο «χάκινγκ» για το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη η ομάδα των «Ανώνυμων». Από τον Ιούνιο, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας έχει εκδώσει τρία δελτία στα οποία προειδοποιεί τους επαγγελματίες κυβερνο-ασφάλειας για μελλοντικές απειλές από τους «Anonymous» και τις σχετιζόμενες μ' αυτούς ομάδες. Ένα πρόσφατο κάλεσμα από τους τελευταίους αφορούσε τη φυσική κατάληψη της Wall Street στις 17 Σεπτεμβρίου για διαμαρτυρίες έναντι κυβερνητικών πολιτικών.

Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο για παράδειγμα συνέλαβε πρόσφατα 40 διαδηλωτές σε μια επεισοδιακή διαδήλωση που διοργανώθηκε από τους Anonymous. Η ομάδα είχε καλέσει σε διαμαρτυρία αφού η υπηρεσία σιδηροδρόμων είχε κλείσει κάποιους σταθμούς στην πόλη με στόχο να καταπνίξει τη διαμαρτυρία των «Ανώνυμων» για έναν επεισοδιακό πυροβολισμό με αστυνομική εμπλοκή.

«Οι δραστηριότητες των Ανώνυμων αυξήθηκαν εντός του 2011, εμφανίζοντας μια πληθώρα επιθέσεων υψηλού προφίλ και στοχεύοντας τόσο σε δημόσιους όσο και ιδιωτικούς οργανισμούς», αναφερόταν σ' ένα από τα πρόσφατα δελτία. Μερικά μέλη της ομάδας έκαναν μάλιστα έκκληση για κλείσιμο του Facebook τον μήνα Νοέμβριο για λόγους ιδιωτικότητας που παραβιάζει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Βέβαια οι διαφωνίες και γι' αυτό το εγχείρημα δεν λείπουν, καθώς, όπως λένε οι ίδιοι οι Anonymous δεν έχουν μια συγκεντρωτική διαχείριση όπως οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί επιβολής του νόμου.

«Οι Ανώνυμοι δεν είναι μια ομάδα, δεν έχει ηγέτες, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ θελήσουν υπό τη σημαία της χώρας τους», έγραψε ένα από τα πιο 'δημοφιλη΄μέλη της ομάδας προσθέτοντας ότι ενδεχομένως μερικοί δρουν επικίνδυνα κάτω από το όνομα της συλλογικότητας.

Από το 2003 όταν και ξεπήδησαν από ένα διαδικτυακό κανάλι chat, οι Αnonymous έχουν πραγματοποιήσει θεαματικές επιθέσεις σε ιστοσελίδες ενώ την ίδια στιγμή έχουν διαρρεύσει εμπιστευτικές πληροφορίες για πολιτικούς λόγους, όπως ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Ιράκ κ.α. Αυτό το καλοκαίρι η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην ιστοσελίδα της CIA και τη διαρροή των email 90.000 στελεχών στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ.

Οι επιδρομές του FBI και των αμερικανικών αρχών σ' όλη την επικράτεια της χώρας είναι δεκάδες, οι συλλήψεις αρκετές ενώ την ίδια στιγμή ταυτοποιούνται τα ηλεκτρονικά ίχνη αρκετών. Πρόσφατα 14 κατηγορούμενοι στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσαν αθώοι έπειτα από κατηγορίες διαρροών email αστυνομικών αξιωματούχων στο Τέξας. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν νεότεροι των 30 ετών. Αξιωματούχοι λέν ότι οι περισσότεροι ακόλουθοι των Ανώνυμων είναι τα αποκαλούμενα «παιδάκια με τον κώδικα» που πραγματοποιούν τις επιθέσεις και είναι «λιγότερο ικανοί χάκερς» από τα μέλη που κάνουν τις εκκλήσεις για διαμαρτυρίες και επιθέσεις.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου