Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Σαρωτής Εγκεφάλου Καταγράφει Τα Όνειρα Σε Βίντεο

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, είδαμε πως ο εγκέφαλος αποκαλύπτει σχεδόν ακριβώς αυτό που σκεπτόμαστε. Τώρα, οι ερευνητές στο Berkley βρήκαν τρόπο να εξάγουν αυτό που φαντάζεσαι μέσα στο κεφάλι σου, και να το προβάλουν σε βίντεο.

Ο τρόπος που λειτουργέι αυτό είναι παρόμοιος με την τεχνική ανάφνωσς της σκέψης. Ένας μαγνητικός τομογράφος σε λειτουργία παρακολουθεί την δραστηριότητα που εμφανίζεται στον εγκέφαλο καθώς παρακολουθούν μια ταινία, και μετά συσχετίζει αυτή την δραστηριότητα με εικόνες στην οθόνη. Με αυτά τα δεδομένα, ένα σύνθετο υπολογιστικό μοντέλο δημιουργήθηκε για να προβλέπει την συσχέτιση μεταξύ δεδομένης εγκεφαλικής δραστηριότητας και μιας συγκεκριμένης εικόνας, και έτσι δημιουργήθηκε μια τεράστια βάση δεδομένων που αντιστοιχεί 18.000.000 δευτερόλεπτα από τυχαία βίντεο YouTube σε πιθανή εγκεφαλική δραστηριότητα.

Με αυτή την βάση, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να τροφοδοτήσει τις απεικονίσεις της σάρωσης του εγκεφάλου στο υπολογιστικό μοντέλο, που διαλέγει τα 100 βίντεο που ταιριάζουν πλησιέστερα με την εγκεφλαική δραστηριότητα ανά δευτερόλεπτο. Όλα αυτά τα επιλεγμέα βίντεο που ταιριάζουν καλύτερα συμπυκνώνονται σε ένα βίντεο, και όταν αυτά τα βίντεο συγκρίνονται με τα πρωτότυπα βίντεο που παρακολουθόύσαν τα υποκείμενα υπό δοκιμή, υπήρξε μια σημαντική, αν και λίγο σουρεαλιστική αντιστοίχιση:


Συγκρίνοντας το βίντεο της εγκεφαλικής σάρωσης με το πρωτότυπο βίντεο είναι ένας τρόπος επιβεβαίωση της λειτουργία του συστήματος, αλλά δεν υπάρχει κάτι που σταματάει αυτή την τεχνική από το να χρησιμοποιηθεί για να εξάγει ίντεο κατευθείαν από τα κεφάλια των ανθρώπων. Με λίγη βελτίωση του αλγόριθμου και της ανάλυσης του αισθητήρα, θα μπορούσατε να χωθείτε σε ένα μαγνητικό τομογράφο, να κλείσετε τα μάτια, να φανταστείτε μια πάπια, και το μηχάνημα θα μπορούσε να προβάλει την εικόνα μιας πάπιας (ή κάτι που θα μοιάζει με πάπια) στην οθόνη. Θα μπορούσατε και να κοιμηθείτε εκεί μέσα και να καταγράψετε τα όνειρα σας.

Φυσικά, από μια πιο κυνική πλευρά, είναι επίσης πιθανό κάποιος να σας βάλει σε ένα μαγνητικό τομογράφο και να απορροφήσει τις αναμνήσεις σας. Και ενώ οι ερευνητές σχολιάζουν πως αυτή η τεχνική "είναι δεκαετίες κοντά στο να επιτρέψουν τους χρήστες να διαβάζουν "τις σκέψεις και τις προθέσεις" άλλων, επίσης λένε πως σε μια δυό δεκαετίες θα μπορούν να το κάνουν αυτό.
GADGENEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: dailytech.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου