Η εξερεύνηση του Αρη, αλλά και της Σελήνης, η αναζήτηση μελανών οπών, η αποτίμηση της σημασίας των ηλιακών καταιγίδων για τη ζωή στη Γη, αλλά και η προετοιμασία του διαστημικού τουρισμού είναι οι προτεραιότητες της διαστημικής περιπέτειας για το 2012.
Curiosity -> O ροµποτικός εξερευνητής Curiosity της NASA βρίσκεται καθ’ οδόν για τον Αρη στον οποίο αν όλα πάνε καλά θα προσεδαφιστεί τον Αύγουστο. Το ροµπότ είναι εξοπλισµένο µε πλήθος οργάνων και θα µελετήσει το έδαφος και τα πετρώµατα του Αρη αναζητώντας γεωλογικές και κλιµατικές πληροφορίες για τον πλανήτη, καθώς και χηµικά ίχνη ζωής. Το Curiosity θα προσεδαφιστεί στον κρατήρα Gale που έχει διάµετρο 154 χλµ., ενώ στο εσωτερικό του βρίσκονται αναχώµατα ιζηµάτων που έχουν ύψος 5 χλµ. Οι επιστήµονες δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς σχηµατίστηκε αυτό το «βουνό», αλλά πιστεύουν ότι εκεί βρισκόταν το δέλτα ενός ποταµού όταν στον Αρη υπήρχε νερό σε υγρή µορφή. Η τοποθεσία κρίθηκε ιδανική επειδή η µελέτη των ιζηµάτων εκτός των άλλων είναι πιθανόν να οδηγήσει στον εντοπισµό ενδείξεων ή και αποδείξεων για την ύπαρξη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. Το Curiosity είναι ένα µεγάλο τροχοφόρο που εξαιτίας του µεγέθους και των πολλών και πολύπλοκων συστηµάτων του δεν µπορεί να τροφοδοτείται µε ηλιακούς συλλέκτες όπως οι προκάτοχοί του. Βασίζεται σε µια θερµοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων, παρόµοια µε αυτές που χρησιµοποιούνται σε πολυετείς διαπλανητικές αποστολές, ικανές να λειτουργούν αδιάκοπα για δεκαετίες. Είναι εξοπλισµένο µε κάµερες, τοποθετηµένες σε διάφορα σηµεία ώστε να καταγράφουν εικόνες από πολλές πλευρές και γωνίες, αλλά και µε πολλά όργανα, όπως για παράδειγµα ένα λέιζερ που θα ανοίγει τρύπες στα βράχια από µακριά.
Nustar -> To διαστημικό τηλεσκόπιο Nustar ανήκει στη NASA και έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί τον Μάρτιο του 2012. Βασική του αποστολή θα είναι να εντοπίζει κολοσσιαίες μαύρες τρύπες με μάζα ανάλογη με εκείνη που έχουν ένα δισεκατομμύριο άστρα σαν τον Ηλιο.
RBSP -> To διαστημικό παρατηρητήριο RBSP (Radiation Belt Storm Probes) της NASA θα μελετήσει το πώς επηρεάζει η ηλιακή δραστηριότητα (ακτινοβολία, ηλιακοί άνεμοι κ.ά.) τόσο τη Γη όσο και τις κοντινές στον πλανήτη μας περιοχές. Τα στοιχεία αναμένεται να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλύτερων μεθόδων προστασίας από τις επιπτώσεις της ηλιακής δραστηριότητας.
Nothern light -> Πολλά πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες του Καναδά ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν το «καναδικό Curiosity». Το Nothern light είναι ένας ρομποτικός εξερευνητής που όπως και ο αμερικανός «συνάδελφός» του θα μελετήσει το έδαφος και τα πετρώματα του Aρη αναζητώντας την παρουσία φωτοσυνθετικής ζωής.
Chandrayaan-2 -> Πρόκειται για μία αποστολή εξερεύνησης της Σελήνης της ινδικής υπηρεσίας Διαστήματος. Το Chandrayaan-2 είναι ένα σκάφος που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και θα απελευθερώσει ένα ρομποτικό εξερευνητή ο οποίος θα προσεληνωθεί. Η κατασκευή του σκάφους και του ρομπότ αποτελούν συνεργασία της Ινδίας και της Ρωσίας και οι επιτελείς της αποστολής υποστηρίζουν ότι διαθέτουν επαναστατικές τεχνολογίες με τις οποίες θα γίνουν παρατηρήσεις, μελέτες και πειράματα που δεν έχουν γίνει ξανά στο παρελθόν. Το ρομπότ θα συλλέγει δείγματα εδάφους και πετρωμάτων και θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί επιτόπιες αναλύσεις.
SpaceShipTwo -> Η Virgin Galactic θα ξεκινήσει εντός του 2012 την κατασκευή του «SpaceShipTwo», του πρώτου ιδιωτικού διαστημικού σκάφους σχεδιασμένου για μαζικές «πτήσεις αναψυχής». Το μητρικό σκάφος «WhiteΚnightΤwo» (Λευκός Ιππότης ΙΙ) θα κουβαλά κάτω από τα φτερά του το «SpaceShipΤwo» ως το ύψος των 15.240 μέτρων, όπου το διαστημόπλοιο θα απελευθερώνεται και θα ανεβαίνει σε ύψος 100 χλμ., που είναι και το επίσημο όριο του Διαστήματος. Επειτα από συνολικά δυόμισι ώρες πτήσης, εκ των οποίων στα πέντε λεπτά θα επικρατούν συνθήκες ελλείψεως βαρύτητας, το «SpaceShipΤwo» θα επιστρέφει στη Γη. Το «SpaceShipΤwo» είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από άνθρακα, έχει μήκος 18 μέτρα και άνοιγμα φτερών 8 μέτρα, ενώ η καμπίνα του έχει τις διαστάσεις ενός ιδιωτικού τζετ, με παράθυρα ακτίνας μισού μέτρου. Χωράει έξι επιβάτες και δύο πιλότους. Θα μπορεί να κάνει ως τέσσερις υποτροχιακές πτήσεις την ημέρα, με μια ταχύτητα που θα φτάνει ακόμη και τα 4.000 χλμ. την ώρα. Το εισιτήριο για μία θέση στο «SpaceShipTwo» θα αγγίζει τις 200 χιλιάδες ευρώ, αλλά η Virgin Galactic εκτιμά ότι όσο θα αυξάνονται οι πτήσεις και η επιβατική κίνηση το κόστος θα πέφτει και η τιμή του εισιτηρίου.
Hard X-ray Modulation Telescope -> Το HXMT είναι το πρώτο τηλεσκόπιο που θα στείλει η Κίνα στο Διάστημα. Στην κατασκευή του συμμετείχαν διάφορα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα και οργανισμοί της Κίνας και οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι είναι το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί ως σήμερα παράγοντας εικόνες πολύ μεγάλης ανάλυσης, μεγαλύτερης από κάθε άλλο τηλεσκόπιο. Κύρια αποστολή του είναι ο εντοπισμός και η παρατήρηση μελανών οπών, άστρων νετρονίων και κάθε πηγής που παράγει ακτίνες Χ.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM
ΠΗΓΗ: tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου