Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Τέλος το Napster - για δεύτερη φορά

Έπειτα από πολλές περιπέτειες που κράτησαν οκτώ ολόκληρα χρόνια, η διαβόητη υπηρεσία Napster εγκαταλείπει για δεύτερη φορά τον κόσμο του Internet. Το όνομα που άλλαξε για πάντα το τοπίο της μουσικής μόλις εξαγοράστηκε από την εταιρείαRhapsody.

Όλα άρχισαν το 1999, όταν ένας δαιμόνιος φοιτητής ονόματι Shawn Fanning δημιούργησε το πρωτόκολλο διαμοιρασμού αρχείων Napster, έτσι ώστε να ανταλλάσσει αρχεία μουσικής με άλλους "πειρατές", παρακάμπτοντας τα έξοδα της νόμιμης απόκτησης. Η κίνηση αυτή, βέβαια, εξόργισε τις αρχές και τους καλλιτέχνες, με τους Metallica και τον Dr Dre να είναι μεταξύ αυτών που κατέθεσαν μηνύσεις. Τελικά, το Napster αναγκάστηκε να απομακρύνει το παράνομο υλικό και τελικά έκλεισε το 2002.

Ένα χρόνο μετά, το Napster αναβίωσε, με τη γνωστή εταιρεία Roxio να αγοράζει τα δικαιώματα του ονόματος. Έκτοτε, η πάλαι ποτέ υπηρεσία πειρατείας άλλαξε χέρια δύο φορές, περνώντας πρώτα στον έλεγχο της Best Buy και μετά της Rhapsody. 

Η σελίδα του Napster φιλοξενεί πλέον ένα μήνυμα που ανακοινώνει την είσοδο στο δίκτυο της Rhapsody. Έτσι, γράφονται για δεύτερη φορά οι τίτλοι τέλους στο πολύκροτο σίριαλ. Μένει να δούμε αν θα αναστηθεί και πάλι από κάποια εταιρεία που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το θρύλο που το συνοδεύει.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: e-pcmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου