Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

H Σπανιότητα Του Λιθίου Απειλεί Τις Μπαταρίες Στις Κάμερες

Μπορεί να μην γνωρίζετε πως μοιάζει στην όψη και από που προέρχεται αλλά τροφοδοτεί την κάμερα σας, το τηλέφωνο σας και τον φορητό υπολογιστή σας, και με τις ευλογίες της κυβέρνησης σύντομα θα τροφοδοτεί και το αυτοκίνητο σας.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια θετική στροφή από τα ορυκτά καύσιμα , αλλά το λίθιο χαρακτηρίστικε πρόσφατα σε μια μελέτη σαν το πιο σπάνιο στοιχείο στην γη. Με συνέπεια , η χρήση του στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να έχει μεγάλες επιπτώσεις στις ηλεκτρονικές συσκευές που τροφοδοτούνται από μπαταρίες λιθίου, όπως όλες οι κάμερες.

Μια παγκόσμια μεταστροφή της χονδρικής πώλησης του σα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα εξαντλούσε τα αποθέματα λιθίου στην γη σε 50 χρόνια, χωρίς να λάβουμε υπόψιν τις χρήσεις του λιθίου σε άλλες εφαρμογές που σήμερα είναι τα 3/4 της κατανάλωσης του.

Το κύριο αίτημα είναι πως ένα τυπικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο καταναλώνει στις μπαταρίες του 4.000 φορές περισσότερο λίθιο από όσο μια μπαταρία ΑΑ και 800 περισσότερο από όσο ένας μεγάλος φορητός υπολογιστής. Τι σημαίνει αυτό για τους φωτογράφους? Η επιπλέον ζήτηση για λίθιο δεν απειλεί μόνο την εκτόξευση των τιμών των μπαταριών, αλλά βάζει τους φωτογράφους στο έλεος των χωρών που παράγουν λίθιο. Αυτές είναι η Βολιβία, η Αργεντική, η Χιλή και η Κίνα.

Ο πρόδρος της Βολιβίας έκανε κινήσεις να εθνικοποιήσει το λίθιο της Βολιβίας που είναι 50% των παγκόσμιων αποθεμάτων. Η κίνα έθεσε όρια στο εμπόριο των σπάνιων γαιών για να προστατεύσει τους φυσικούς της πόρους.

Η έλλειψη συντονισμού μπορεί να έχει αποτέλεσμα ελλείψεις μπαταριών ή την ομηρία των καταναλωτών στις υψηλές τιμές των προμηθευτών. Και υπάρχει και το ζήτημα της κατανάλωσης των αποθεμάτων λιθίου. Μπορεί να βρούμε και άλλα, ή μπορεί να βρούμε υποκατάστατο του, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη.

Αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα του εφοδιασμού με λίθιο και την σημαντική νέα ζήτηση στην αυτοκινητοβιομηχανία, επισημαίνεται πως με την συνεχή αύξηση των ηλεκτρονικών συσκευών , τελικά η ζήτηση για λίθιο δεν θα μπορεί να εξυπξρετηθεί και για τις δύο βιομηχανίες , ακόμη και αν αυξηθεί η σημερινή παραγωγή.

Καθώς οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν πολύ περισσότερο λίθιο προτείνεται η ανάπτυξη τεχνολογιών στα αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιούν άλλους πόρους χωρίς περιορισμούς. Αλλά και στις κάμερες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες διατηρήσιμες.

Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μπαταρίες νικελίου -καδμίου, αργύρου και αλκαλικές. Αυτές οι τεχνολογίες δεν είναι σήμερα τόσο ελκυστικές όσο οι μπαταρίες λιθίου, αλλά έχουν προοπτική σε βάθος χρόνου. Ο άργυρος για παράδειγμα είναι περίπου 20 φορές πιο διαδεδομένος στην φύση από ότι το λίθιο.

Με τόσα πολλά ζητήματα γύρω από λίθιο, από την σπανιότητα του, τις πολιτικές των κρατών, και την αυξανόμενη ζήτηση, οι μπαταρίες λιθίου δεν φαίνεται να είναι επιλογή του μέλλοντος για τις κάμερες. Αλλά , το μέγεθος του προβλήματος θα γίνει αληθινά φανερό όταν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξαπλωθούν σύντομα...
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: dailytech.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου