Το ρωσικό αστροφυσικό παρατηρητήριο Spectr-R, το οποίο τέθηκε σε τροχιά στις 18 Ιουλίου του 2011, έχει σαν σκοπό την παρακολούθηση του ηλιακού πλάσματος. Το σύστημα του Plasma-F ερευνά τις παραμέτρους του ηλιακού ανέμου, του διαπλανητικού μαγνητικού πεδίου και των ηλιακών διαστημικών ακτίνων.
Η διαστημική συσκευή Spectr-R έχει κατασκευαστεί στα πλαίσια του διεθνούς προγράμματος «Radioastron», και αποτελείται από μια πλατφόρμα «Navigator» και από το διαστημικό ραδιοτηλεσκόπιο RadioAstron με αντένα διαμέτρου 10 μέτρων. Το τηλεσκόπιο αυτό θεωρείται το ρωσικό Hubble, με την διαφορά ότι βλέπει ραδιοκύματα, σε αντίθεση με το Hubble που ανιχνεύει το υπεριώδες, το ορατό και το υπέρυθρο φως.
Το ραδιοτηλεσκόπιο Spectr-R συνεργάζεται με άλλα ραδιοτηλεσκόπια επί της Γης, και με τη μέθοδο της συμβολομετρίας όλα αυτά συμπεριφέρονται σαν ένα γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο.
Όταν το Spectr-R βρίσκεται στο πλέον απομακρυσμένο του σημείο από τη Γη, το σύστημα λειτουργεί σαν ένα τεράστιο τηλεσκόπιο περίπου 30 φορές όσος ο πλανήτης μας, που η ανάλυση του είναι περίπου 10.000 φορές αυτής του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble.
Το διαστημικό σκάφος Spectr-R ξεκίνησε τον Ιούλιο σε μια επιμήκη τροχιά που εκτείνεται μεταξύ 10.000 και πάνω από 300.000 χιλιόμετρα από τη Γη.
Στην πρώτη παρατήρηση του στις 15 Νοεμβρίου, το Spektr-R, ήταν περίπου 100.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Το διαστημικό τηλεσκόπιο συνδέεται με τρεις κεραίες των 32 μέτρων στο Ρωσικό Δίκτυο QUASAR, μία κεραία 70 μέτρων στην Ουκρανία, και το ραδιοτηλεσκόπιο των 100 μέτρων στη Γερμανία με στόχο ένα φωτεινό, μακρινό γαλαξία που ονομάζεται 0212+735.
Στην πενταετή αποστολή του, το RadioAstron θα κάνει μια λεπτομερή εξέταση αντικειμένων, όπως η μαύρη τρύπα στο κέντρο του κοντινού γαλαξία M87, εν τη γενέσει πλανητικών συστημάτων καθώς και πάλσαρ (ταχύτατα περιστρεφόμενα άστρα νετρονίων). Θα εντοπίζει τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται από μέϊζερ νερού, νέφη από μόρια νερού σε δίσκους των γαλαξιών, που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μετρήσουμε την απόσταση των γαλαξιών από τη Γη. Κι αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να μας βοηθήσει στη μελέτη της διαστολής του σύμπαντος και της σκοτεινής ενέργειας (λόγω της ακριβούς μέτρησης της ταχύτητας των γαλαξιών).
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM
ΠΗΓΗ: physics4u.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου