Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Οι Μεγαλύτερες Μαύρες Τρύπες Που Έχουμε Βρει Ποτέ

Μια ομάδα στην Αμερική βρήκε τις δύο μεγαλύτερες σε μάζα μαύρες τρύπες που γνωρίζουμε.

Βρίσκονται στο κέντρο δύο κοντινών Γαλαξιών, με μάζα κοντά στο 10 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας.

Μέχρι τώρα υποπτευόμασταν πως υπήρχαν τέτοιες μάυρε τρύπες, με την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα γνωστή με μέγεθος 6,3 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο.

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από το έδαφος και σε τηλεσκόπια στο διάστημα.

Οι περισσότεροι ογκώδεις Γαλαξίες , περιλαμβανομένου και του δικού μας, θεωρούνται πως έχουν μια μαύρη τρύπα στο κέντρο τους.

Αλλά οι νέες ανακαλύψεις είναι πολύ μεγαλύτερες από τις προβλέψεις που κάναμε για τους γαλαξίες που τις φιλοξενούν.

Αυτό σημαίνει πως οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των μεγαλύτερων γαλαξιών και τις μάυρες τρύπες που βρίσκοντια σε αυτούς διαφέρουν από αυτούς που επηρεάζουν τους μικρότερους γαλαξίες.

Οι παρατηρήσεις αφορούν δύο κοντινούς γαλαξίες τους NGC3842 και τον NGC4889.

Οι ενδείξεις πως τόσο μεγάλες μάυρες τρύπες πρέπει να υπάρχουν προέρχονταν από παρατηρήσεις ισχυρών πηγών φωτός γνωστών σαν quasar.

Οι μετρήσεις των quasar από το αρχικό διάστημα έδειξαν πως μερικοί πρέπει να τροφοδοτούνται από μαύρες τρύπες με μάζα περίπου 10 δισεκατομμύρια του ήλιου μας.

Αυτά τα αντικείμενα πιθανώς αντιπροσωπεύουν τα χαμένα λέιψναν των γιγαντιαίων μάυρων τρύπων που τροφοδοτούσαν ισχυρά quasar στην αρχή του σύμπαντος.

Στην παρακάτω εικόνα αναπαριστάται η μαύρη τρύπα που παραμορφώνει τις τροχιές των αστεριών γύρω της με το τεράστιο βαρυτικό πεδίο της. Επίσης το μέγεθος της συγκρίνεται με ολόκληρο το ηλιακό μας που χωράει άνετα στο κέντρο της.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM


ΠΗΓΗ: dailytech.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου