Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Αστεροειδής περνάει σήμερα πολύ κοντά από τη Γη

Σήμερα, 8 Νοεμβρίου 2011, αναμένεται να προσεγγίσει τη Γη ο αστεροειδής 2005 YU55, πραγματοποιώντας την πιο κοντινή προσέγγιση αστεροειδούς μέχρι και το 2028. Ο αστεροειδής 2005 YU55 έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες αφού είναι πιθανό να "κρύβει" σημαντικά στοιχεία για τη δημιουργία του πλανήτη μας και του ηλιακού μας συστήματος.


Έχει διάμετρο 400 μέτρων, ζυγίζει 55 εκατομμύρια τόνους και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος διαστημικό σώμα που έχει πλησιάσει σε τόσο κοντινή απόσταση τη Γη.

Ήδη από τον Μάιο του 2011, που έγινε η πρώτη ανακοίνωση για την προσέγγιση του αστεροειδή, το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης JPL, είχε ανακοινώσει: " Παρά το ότι τα αντικείμενα αυτού του μεγέθους πετούσαν σε μια απόσταση ανάλογη της Σελήνης από μας, δεν είχαμε μέχρι τώρα την κατάλληλη πρόγνωση αλλά και την τεχνολογία για να επωφεληθούμε από τις διελεύσεις τους. Αυτή τη φορά είμαστε έτοιμοι στις 8 Νοεμβρίου που ο αστεροειδής θα πετάξει κοντά μας, να τον ερευνήσουμε." 

Η πορεία του 2005 YU55. Στην πραγματικότητα ο αστεροειδής περνά πάνω από το επίπεδο των τροχιών της Γης και της Σελήνης
Αν και πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μέγεθος διαστημικό σώμα που έχει πλησιάσει σε τόσο κοντινή απόσταση τη Γη, ο αστεροειδής είναι επί της ουσίας πολύ μικρός για να παρατηρηθεί από ερασιτέχνες αστρονόμους, αλλά αυτό θα συμβεί με τα μεγάλα επίγεια τηλεσκόπια ενώ όπως έγινε γνωστό η NASA θα χρησιμοποιήσει ραδιοτηλεσκόπιο ώστε να αναλύσει την σύσταση του και να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την προέλευσή του.

Οι επιστήμονες καθησυχάζουν πως η εγγύτητα στη Γη, δεν αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας τουλάχιστον, για τα επόμενα 100 χρόνια. " Κατά την εγγύτερη προσέγγιση του, η βαρυτική επίδραση του πάνω στη Γη θα είναι τόσο μικρή ώστε να μην μπορεί να υπολογιστεί. Δεν αναμένεται να επηρεάσει τις παλίρροιες ή οτιδήποτε άλλο", εξηγούν αν και παραδέχονται πως αν – υποθετικά – ο 2005 YU55 λοξοδρομούσε και έπεφτε στη Γη, θα μπορούσε να καταστρέψει ο,τιδήποτε βρίσκεται σε ακτίνα δέκα χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Έχουν περάσει 35 χρόνια από την τελευταία φορά που πλησίασε τόσο κοντά ένας αστεροειδής αυτού του μεγέθους, και η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ελπίζει να συγκεντρώσει νέα στοιχεία για τη μορφολογία και τη σύσταση του βράχου.

Σώματα αυτού του μεγέθους εκτιμάται ότι προσκρούουν στη Γη κάθε 100.000 χρόνια. 
Αν έπεφτε στην ξηρά, υπολογίζει η NASA, ο 2005 YU55 θα δημιουργούσε κρατήρα με διάμετρο 6,4 χιλιόμετρα και βάθος πάνω από 500 μέτρα.

Μαύρη μπάλα

Ο 2005 YU55 παρακολουθείται από την ανακάλυψή του το 2005. Είναι ένα σχεδόν σφαιρικό σώμα που περιστρέφεται αργά και είναι πιο μαύρο από το κάρβουνο στα ορατά μήκη κύματος.

Οι αστρονόμοι τον κατατάσσουν στους αστεροειδείς κατηγορίας C, οι οποίοι περιέχουν άνθρακα σε υψηλές αναλογίες, πιθανώς και νερό.

Ένα σώμα αυτής της κατηγορίας θα μπορούσε να είναι ο προορισμός της πρώτης επανδρωμένης αποστολής σε αστεροειδή, την οποία εξήγγειλε η αμερικανική κυβέρνηση ως στόχο για την ερχόμενη δεκαετία.

Η ανακάλυψη παγωμένου νερού στον 2005 YU55 θα ήταν ένας σημαντικός επιπλέον λόγος -σύμφωνα με τον Γιόμανς, οι αστεροειδείς αυτού του είδους θα μπορούσαν κάποτε να χρησιμοποιούνται ως σταθμοί ανεφοδιασμού για αποστολές μεγάλης διάρκειας.

Η NASA ετοιμάζεται τώρα να μελετήσει τον 2005 YU55 με τα ραδιοτηλεσκόπια του Γκόλντστοουν στην Καλιφόρνια και του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο. Τα δύο γιγάντια όργανα λειτουργούν περίπου όπως τα ραντάρ, εκπέμποντας ραδιοκύματα τα οποία ανακλώνται πάνω στο στόχο.

Η ευκαιρία για τους αστρονόμους είναι εξάλλου σπάνια: Η τελευταία φορά που πλησίασε τόσο κοντά στη Γη ένα σώμα αυτού του μεγέθους ήταν το 1976, και η επόμενη θα έρθει το 2028.

Ακόμα ένα κοσμικό ραντεβού προβλέπεται για τις 13 Απριλίου του 2029, όταν ο αστεροειδής Απόφις, διαμετρου 270 μέτρων, θα περάσει σε εξαιρετικά μικρή απόσταση, αλλά δεν θα χτυπήσει.

Υπάρχει όμως μικρή πιθανότητα να προσκρούσει στον πλανήτη όταν επιστρέψει στις 13 Απριλίου 2036.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: physics4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου