Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Τι περιμένουμε το 2012 όσον αφορά τις τετραπύρηνες συσκευές

Οι καιροί αλλάζουν και η τεχνολογία εξελίσσεται... όσο κλισέ και αν μπορεί να ακούγεται, οι κατασκευαστές έχουν επιδοθεί σε έναν ανηλεή αγώνα δρόμου για την κατασκευή ισχυρότερων επεξεργαστών για smartphones και φορητές συσκευές. Τα dual core «κινητά» που ξεκίνησαν με το LG Optimus 2X τον περασμένο Ιανουάριο έγιναν μόδα και οι δύο πυρήνες εξοπλίζουν τις περισσότερες high-end συσκευές του σήμερα.

Το 2012 αναμένεται περισσότερο «καυτό» στον τομέα αυτό και ήδη η Nvidia ανακοίνωσε τον Tegra 3 quad core ο οποίος μάλιστα έχει ήδη τοποθετηθεί στο Asus Eee Trasformer Prime TF201 το οποίο είναι και το μοναδικό τετραπύρηνο tablet της αγοράς. Σύντομα φημολογείται πως το HTC Edge θα φορά τον ίδιο επεξεργαστή. Αντίθετα η Qualcomm σχεδιάζει να εισάγει τα «δικά» της τετραπύρηνα S4 chips με ταχύτητες από 1.5GHz έως 2.5GHz στο τέλος του 2012 μαζί με την TI με τον OMAP 5 επεξεργαστή, ο οποίος υπόσχεται ανάλογες επιδόσεις με τον Tegra 3.

Στον αντίποδα, η Samsung επιμένει στους δύο πυρήνες με τους Exynos SoC επεξεργαστές καθώς όπως διατείνεται έχουν ανάλογη απόδοση με τους τετραπύρηνους ανταγωνιστές τους.

4 πυρήνες = 4 πλάσια απόδοση;

Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το ισχυριστεί κανένας αλλά η Nvidia υπόσχεται επιδόσεις ανάλογες με αυτές ενός desktop υπολογιστή τόσο σε επίπεδο γραφικών όσο και σε επίπεδο ταχύτητας και multitasking. Συγκεκριμένα, ο Nick Stam διευθυντής του marketing τεχνικών θεμάτων της Nvidia δηλώνει περίτρανα πως «... οι συσκευές με Tegra 3 μπορούν άνετα να αντικαταστήσουν πολλές από τις ανάγκες των laptop και των desktop υπολογιστών αφού οι επιδόσεις είναι πολλές φορές ισάξιες».

Με λιγότερο ενθουσιώθη λόγια την άποψη συμμερίζεται και η Qualcomm περιοριζόμενη όμως κυρίως στην βελτίωση στα παιχνίδια και στην αναπαραγωγή γραφικών όσο οι κατασκευαστές των φορητών συσκευών χρησιμοποιούν τις δυνατότητες των επεξεργαστών. Αυτό το σημείο είναι και το κλειδί της υπόθεσης και έτσι τόσο η Nvidia όσο και η Qualcomm αποφάσισαν να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στην κατασκευή των συσκευών προσφέροντας βοήθεια τόσο στους κατασκευαστές υλικού όσο και στους developers των λειτουργικών και των εφαρμογών.

Περισσότερη ισχύς = λιγότερη διάρκεια μπαταρίας;

Η πράξη μέχρι σήμερα έχει αποδείξει πως η αύξηση στην ισχύ των συσκευών επέδρασε σημαντικά στην διάρκεια που μια συσκευή μένει μακρυά από τον φορτιστή της. Εδώ έρχεται η Nvidia και η Qualcomm για να μας διαβεβαιώσουν πως οι νέοι επεξεργαστές είναι μεταβλητού χρονισμού και πως διαθέτουν πολύ μικρή κατανάλωση ισχύος. Έτσι χρησιμοποιούν βέλτιστα την ισχύ τους όταν αυτό χρειάζεται ώστε ο χρήστης να μπορεί να έχει πάντα την καλύτερη απόδοση όποια και να είναι η διαδικασία.

Φυσικά αυτό μένει να το δούμε και στην πράξη όταν και μας διατεθεί κάποια από τις νέες συσκευές. Αναμένουμε λοιπόν τόσο το Mobile World Conference τον Φεβρουάριο όσο και την CES τον Γενάρη για περισσότερες συσκευές με μικρά θαύματα. Ίσως ο Αη Βασίλης να μας στείλει και εμάς ένα τετραπύρηνο δώρο έστω και καθυστερημένα...
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: myphone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου