Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΣΔΟΕ: Πάνω από 8 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα για χρήση παράνομου λογισμικού

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε) και η νέα υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε) της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ) έχουν εντατικοποιήσει τις δράσεις τους με στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού καθώς και την εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων μέσω χρήσης του Διαδικτύου, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://web.opi.gr

Μάλιστα, τα δύο νέα Τμήματα Προστασίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας του ΣΔΟΕ, που συστήθηκαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2011, πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις για χρήση λογισμικού χωρίς νόμιμη άδεια και έχουν μέχρι στιγμής προβεί στην επιβολή διοικητικών προστίμων συνολικής αξίας άνω των 8 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα η Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ συνεχίζει τη διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων από επιχειρήσεις αναφορικά με τα προϊόντα λογισμικού που χρησιμοποιούν.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του ΟΠΙ, «μέχρι στιγμής για το 2011 οι έλεγχοι των δύο νέων τμημάτων (του ΣΔΟΕ) έχουν οδηγήσει σε επιβολή προστίμων αξίας 8.168.000 ευρώ ενώ συνεχίζονται κυρίως σε επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Η Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ για το 2011 έχει στείλει επιστολές σε 3.216 επιχειρήσεις προσκαλώντας τες να της υποβάλουν φωτοαντίγραφα των αδειών χρήσης των προγραμμάτων λογισμικού που χρησιμοποιούν καθώς και των τιμολογίων αγοράς τους. Συνολικά από το 2006 μέχρι σήμερα η Υπηρεσία Ειδικών Υποθέσεων έχει στείλει 22.581 παρόμοιες επιστολές σε επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα».

Όπως επίσης αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του ΟΠΙ «Η νεοϊδρυθείσα ΥΠΟΑΔΗΕ στοχεύει στη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος του δημοσίου και της εθνικής οικονομίας, αλλά και εγκλημάτων που διαπράττονται με τη χρήση του Διαδικτύου. Το Τμήμα Προστασίας Λογισμικού & Πνευματικών Δικαιωμάτων, είναι αρμόδιο για το χειρισμό υποθέσεων παράνομης διείσδυσης σε συστήματα Η/Υ καθώς και για υποθέσεις κλοπής, καταστροφής ή παράνομης διακίνησης λογισμικού υλικού, κλπ). Η Υπηρεσία διενεργεί ελέγχους σε όλη τη χώρα και λειτουργεί όλο το 24ωρο».
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: myphone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου