Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

IPhone 4S, Πρώτη Επαφή Και Συγκριτικό 4 - 4S

Μόλις τελείωσε η παρουσίαση της Apple και μας επέτρεψαν μερικά λεπτά με το iPhone 4S (χωρίς φωτογραφίες και βίντεο). Εμφανισιακά δεν υπάρχει καμία διαφορά με iPhone 4. Έχετε το 4; Σηκώστε το, γυρίστε το από πίσω, συγχαρητήρια, μόλις είδατε το iPhone 4S! Υπάρχει μια μικρή διαφορά στα τελειώματα των κεραιών στο περίβλημα της συσκευής, αλλά καμία άλλη δραματική αλλαγή.

Hardware

Στην αίσθηση μόλις το ανοίξετε, καταλαβαίνετε την ύπαρξη του διπύρηνου A5, καθώς δεν υπάρχει κανένας δισταγμός, και έχουμε την υποψία ότι και η RAM μπορεί να έχει διπλασιαστεί. Φυσικά ξεχωρίζει και η απόδοση της νέας αναβαθμισμένης κάμερας, που σαν πρώτη αίσθηση φαίνεται όντως γρηγορότερη, όπως διαφήμισε η Apple στην παρουσίαση.

Software

Η ιστορία με το iPhone 4S έχει να κάνει κυρίως με το λογισμικό του, και ενώ μπορεί να είστε απογοητευμένοι που δεν είδατε ένα καινούργιο σε σχήμα iPhone, η Apple έχει κάνει μερικές σοβαρές προσθήκες στις δυνατότητες του iPhone. Πιο χαρακτηριστική η προσθήκη του "προσωπικού βοηθού" (δείτε το σχετικό βίντεο) με την ονομασία Siri,


που είναι ένα σύστημα που δέχεται εντολές φωνητικές σε φυσική γλώσσα και μεταφράζει τις εντολές και ερωτήσεις σε απαντήσεις ή ενέργειες, μπόρεσα και το δοκίμασα για λίγο, και αν στην παρουσίαση του Scott Forstall στην σκηνή δεν εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα, τώρα άλλαξα γνώμη. Το Siri είναι μοναδικό στο χαρακτηριστικό ότι μπορείς το ρωτήσεις οικείες, φυσικής γλώσσας ερωτήσεις όπως "δείξε μου τις ταινίες που παίζονται στην περιοχή μου" και θα σας φέρει μία πραγματική, αναγνώσιμη λίστα σορταρισμένη με βάση το κοντινότερο. Μπορείτε να πείτε επίσης "ξύπνησε με στις 6 το πρωί" και θα ρυθμίσει το ξυπνητήρι σας. Αλλά τέτοιες βασικές λειτουργίες είναι μόνο η μισή ιστορία.

Το Siri δουλεύει με την ιδέα της λογικής και του περιφραστικού κειμένου, όταν θέλετε να σας ξυπνήσει, ξεκινάτε μία συζήτηση με το κινητό που ενεργά σας παρακολουθεί. Αν θέλατε να κοιμηθείτε για λίγο, θα μπορούσατε να πείτε "άλλαξε την ώρα στο ξυπνητήρι" και θα καταλάβαινε για τι πράγμα μιλάτε, θα σας ζητούσε νέα ώρα. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η ικανότητα του να ρυθμίσει το ημερολόγιο σας. Ζήτησα να καταχωρήσει ένα μίτινγκ για τις 3.30μμ, και μου απάντησα ότι ήδη έχω ένα μίτινγκ για τις 4μμ. Μήπως θα ήθελα να αλλάξω το άλλο μου το μίτινγκ; Ναι Siri, θα ήθελα.


Αν τα πάρετε ένα προς ένα, μπορεί να μην ακούγονται και πολύ σημαντικά, αλλά στην χρήση είναι τρομερό. Δεν μιλούσα αργά, (όπως έκανε ο Scott στην παρουσίαση), ούτε προσπαθούσα ιδιαίτερα να ακούγομαι καθαρά. Υπήρχε αρκετός θόρυβος στον χώρο. Αλλά δούλευε πραγματικά, και πολύ καλά. Όταν ζήτησα "Δείξε μου αίθουσες που παίζουν το Moneyball" δεν πήρα κανένα αποτέλεσμα. Το Siri κατάλαβε ότι είπα Moneyball, και ήξερε ότι ήταν ταινία (την έβαλε με κεφαλαία), αλλά δεν βρήκε να την παίζουν κάπου. Το λογισμικό είναι ακόμα σε beta, αργά ή γρήγορα θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Πέραν αυτού, στη χρήση του το κινητού φαινόταν πολύ γρήγορο, ακόμα και σε σχέση με το iPhone 4, αν και δεν θα έλεγα ότι είναι εμφανώς γρηγορότερο αν το μόνο που κάνετε είναι να αλλάζετε από οθόνη σε οθόνη και ανοίγετε εφαρμογές. Το Siri φαινόταν να φέρνει τις απαντήσεις και τις φόρμες για μηνύματα γρήγορα, αλλά δεν ήταν ότι τρελάθηκα κιόλας από την ταχύτητα.

Φυσικά τα νέα χαρακτηριστικά του iOS 5 ήταν παρόν, και κάνουν την συσκευή να μοιάζει εκσυγχρονισμένη, όπως το νέο σύστημα ειδοποιήσεων που καταργεί το ενοχλητικό παλαιό σύστημα με τα κουτάκαι στο κέντρο της οθόνης. Όλα όσα είδα σήμερα, ωστόσο, είναι λειτουργίες που πρέπει να τις ζήσεις για να τις εκτιμήσεις πλήρως. Τουλάχιστον αυτή ήταν η δική μου έντονη εντύπωση. Πιστεύω στις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε διεξοδικά σ΄αυτές.


Συγκριτκό

Δείτε στον παρακάτω συγκριτικό πίνακα το νέο iPhone 4S, iPhone 4 και Galaxy S II.


Φαίνεται καθαρά ότι είναι ίδια, αλλά η διαφορά του iPhone 4S είναι στην λεπτομέρεια (όπως αναλύσαμε παραπάνω). Εκτός από την αποκλειστική χρήση του Siri (δεν θα είναι διαθέσιμο σε προηγούμενα μοντέλα iPhone), το 4S είναι το πρώτο iPhone που θα διατίθεται με 64GB, κάμερα 8 megapixel με νέο αισθητήρα απόδοσης σε χαμηλό φωτισμό και καταγραφή βίντεο 1080p. "Παγκόσμιο" τηλέφωνο με δυνατότητα χρήσης σε δίκτυα GSM και CDMA (μεγάλη υπόθεση, που πέρασε απαρατήρητη). Αρκετά για να προχωρήσετε σε αναβάθμιση; Ίσως οι κάτοχοι του iPhone 4 όχι, οι υπόλοιποι όμως σίγουρα το καλοκοιτάζουν.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: dailytech.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου