Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Αυξάνονται οι επενδύσεις για επιτήρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Από τότε που η «Αραβική Άνοιξη» εξέπληξε τον κόσμο με τη δύναμη της τεχνολογίας να επναστατικοποιήσει την πολιτική διαφωνία, οι κυβερνήσεις έχουν μπει σ’ έναν αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη στρατηγικών στο ν’ απαντήσουν ή ακόμα και να ελέγξουν τον νέο παίκτη στην πολιτική αρένα – τα social media.
Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Τυνησία και τη Αίγυπτο χρησιμοποιούσαν το Twitter, το Facebook και άλλες πλατφόρμες για να ξεπερνούν διάφορες προσπάθειες λογοκρισίας και να οργανώνουν ταυτόχρονα διαδηλώσεις με βασικό αίτημα την απομάκρυνση του Μπεν Αλι και του Μουμπάρακ, αντίστοιχα.

Στις ΗΠΑ και την Ουάσιγκτον, οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου σε επικοινωνιακά ζητήματα γνωρίζουν τη δυναμική των social media από πρώτο χέρι και θεωρούν ότι όποιος δεν είναι ανοιχτός στα κοινωνικά δίκτυα δεν μπορεί να συγχρονιστεί στη δυναμική του δρόμου. Η Ουάσιγκτον γνωρίζει καλά πως το να είσαι ένα βήμα μπροστά σ’ αυτό το πεδίο είναι το «κλειδί» της επιρροής σε έναν κόσμο που αλλάζει συνέχεια.

Διπλωμάτες σε κάθε επίπεδο εκπαιδεύονται στο να εκμεταλλεύονται τις αμερικανικές πολιτικές και κυρίως να ακούν ό,τι λέγεται και γράφεται σε χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Ήδη το State Department αναλαμβάνει τον ρόλο του συμβούλου σε άλλες κυβερνήσεις στον τομέα των social media.

Υπό επιτήρηση οι διαδικτυακοί αντιφρονούντες

Aπό τότε που τα γεγονότα στο Κάιρο και την Τυνησία εξεράγγησαν κατά των κυβερνήσεων, οι ειδικοί ανά τον κόσμο λένε ότι οι επενδύσεις στη επιτήρηση των διαδικτυακών κοινωνικών πλατφόρμων έχουν αυξηθεί σημαντικά, σε μια προσπάθεια πρόληψης κα αποτροπής παρόμοιων εξεγέρσεων.

«Αυτό στο οποίο υπάρχει στόχευση είναι η προγνωστική ανάλυση», λέει ο Rohini Srihari, καθηγητής στην επιστήμη των υπολογιστών στη Νέα Υόρκη. «Το Άγιο Δισκοπότηρο είναι να νικήσεις τις ειδήσεις. Αρκετοί ασχολούνται με την πρόγνωση συγκεκριμένων επεισοδίων ή διαμαρτυριών σε συγκεκριμένη τοποθεσία και χρόνο», συμπληρώνει.

Αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας και πληροφοριών εξελίσσουν τεχνολογίες σχετικά μ’ αυτό το ζήτημα την ίδια στιγμή που οι ιδιωτικές εταιρείες εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση. Βέβαια, δεν υπόσχονται όλοι να προβλέπουν γεγονότα με απόλυτη ακρίβεια, ωστόσο, υπόσχονται ότι μπορούν να προσφέρουν γνώση για ευρύτερες τάσεις και «αντίληψη» για online διαλόγους.

Λογοκρισία;

Το κρίσιμο βέβαια ερώτημα που τίθεται για τις κυβερνήσεις είναι ποιες αντιδράσεις μπορούν ν’ αποδειχτούν αποτελεσματικές και αποδεκτές. Οι ειδικοί λένε ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες λογοκρισίας μπορούν πλέον να περιοριστούν ή να ξεπεραστούν.

Όπως και να’ χει όμως οι εξουσιαστικές αρχές πάντα θα βρίσκουν τρόπους επιρροής και ελέγχου. Την ίδια στιγμή, τα ολιγοπώλια του Facebook, του Twitter και της Google έχουν γίνει κλειδοκράτορες του διαλόγου και των αντιφρονούντων, ατόμων και απόψεων.

Αξιοσημείωτη είναι η δήλωση του Έρικ Σμιντ, προέδρου της Google, ο οποίος δήλωσε ότι όσο περνάει ο καιρός οι τριβές με τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο εντείνονται˙ πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ίδιοι συνάδελφοί του αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο συλλήψεων και βασανισμού. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Αιγύπτιου στελέχους της Google, Wael Ghonim, που συνελήφθη εξαιτίας εμπλοκής του στις διαμαρτυρίες κατά του Μουμπάρακ.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου