Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

NASA: Ο R2 στέλνει tweet απ’ το διάστημα


Το πρώτο ανθρωπόμορφο ρομπότ – αστροναύτης, ο «Ρομποναύτης» ή, για τους φίλους, R2, ξύπνησε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κι άρχισε, ήδη, να στέλνει μηνύματα μέσω Twitter.

«Αυτά τα ηλεκτρόνια είναι ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΑ! Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την κονσερβοκουτανθρωπότητα» έγραφε το πρώτο μήνυμα στο Twitter από το ρομπότ.

Ο R2 έφτασε στον ISS τον Φλεβάρη του 2011, με το διαστημικό λεωφορείο Discovery. Σχεδιάστηκε να δουλεύει δίπλα στους οργανικούς συναδέλφους του, βοηθώντας τους μέσα κι έξω από τον σταθμό.

Αν και ορισμένα μηνύματα είχαν σταλεί από το λογαριασμό του στο Twitter (@astrorobonaut) πριν καν ο Ρομποναύτης ξυπνήσει, πλέον, οι περισσότεροι από 40 χιλιάδες που τον παρακολουθούν μπορούν να είναι βέβαιοι πως, πράγματι, το ρομπότ γράφει ενεργά στο κοινωνικό δίκτυο, με τα κυκλώματά του εν λειτουργία και, μάλιστα, μέχρι που απαντά σε ερωτήματα και στέλνει και ευχές σ’ όσους έχουνε γενέθλια. 



Ο R2 ζυγίζει 136 κιλά, διαθέτει ολόκληρο τον κορμό του, δυο ανθρωπόμορφους βραχίονες με χέρια και φορά ένα χρυσαφένιο κράνος στο κεφάλι. Πόδια, ακόμη, δε βρίσκονται διαθέσιμα, οπότε ο κονσερβοκουτάνθρωπος θα πρέπει να μείνει βιδωμένος σε μια βάση σταθερή. Κάποια στιγμή, πάντως, η NASA σκοπεύει να του στείλει ένα πόδι, για να μπορεί να ελίσσεται στους διαδρόμους του σταθμού.

Τελικά, όμως, ο κορμός μάλλον θα αναρτηθεί σ’ ένα τετράτροχο όχημα, με όνομα Κένταυρος 2, για μελλοντικές εξερευνήσεις στην επιφάνεια της Σελήνης και, ίσως, κάποτε, του Άρη. 

ΠΗΓΗ: ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου