Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Fake Antivirus: Πως να το αντιμετωπίσετε..

Αρκετά χρόνια τώρα κυκλοφορούν στο ίντερνετ ψεύτικα antivirus τα οποία εγκαθιστώνται στον υπολογιστή του θύματος και τον ενημερώνουν ότι το σύστημα του είναι μολυσμένο από ιούς. Το ψεύτικο antivirus παρακινεί τους χρήστες-θύματα του να μπουν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο site και να πληρώσουν ώστε να αποκτήσουν την έκδοση που θα τους σώσει από τους 'διαβολικούς' (ανύπαρκτους) ιούς..

Ευτυχώς, το ίδιο το ψεύτικο antivirus δεν δημιουργεί κανένα σημαντικό πρόβλημα στον υπολογιστή. Το μόνο που κάνει είναι να μπλοκάρει τη πρόσβαση του χρήστη σε σελίδες στο διαδίκτυο αλλά και στις εγκατεστημένες εφαρμογές που έχει ο χρήστης ειδοποιώντας τον ότι δεν γίνετε να τις εκτελέσει γιατί είναι μολυσμένες. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η αφαίρεση του γίνεται δύσκολα από κάποιον άπειρο χρήστη γιατί χρειάζεται η επανεκκίνηση του υπολογιστή σε περιβάλλον ασφαλής λειτουργίας ώστε να μπορεί να εκτελέσει προγράμματα που θα αφαιρέσουν το κακόβουλο λογισμικό..

Η απάτη όμως έχει ένα μικρό προβληματάκι που μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε προκειμένου να καθαρίσουμε τον υπολογιστή μας, δλδ: Για να μπορεί να κοροϊδέψει το χρήστη πρέπει να τον αφήσει να λειτουργήσει μερικώς τον υπολογιστή του που αυτό σημαίνει ότι κάποια πράγματα δεν τα μπλοκάρει το ψεύτικο antivirus. Ποια είναι αυτά; Μα το Explorer.exe φυσικά.. 

Άρα η λύση είναι απλή.. Κατεβάζουμε από το διαδίκτυο μια εκτελέσιμη antivirus εφαρμογή (δείτε στο τέλος για παραδείγματα και διευθύνσεις) την οποία εμείς θα την μετονομάσουμε σε Explorer.exe ώστε να μην μπλοκαριστεί από την κακόβουλη εφαρμογή και έτσι να εκτελεστεί και χωρίς προβλήματα να αφαιρέσει τον 'εισβολέα' από το σύστημα μας.. 

Μερικές απο τις εφαρμογές που κάνουν για την συγκεκριμένη δουλειά:

  • Dr. Web CureIT - Standarlone εφαρμογή, πολύ καλή αλλά αρκετά αργή σε πλήρως σάρωση 
  • KasperSky virus Removal Tool : Αρκετά αργή σάρωση, πολύ καλά αποτελέσματα. 
  • SuperAntispyware Portable: Πολύ καλό για αφαίρεση spyware και adware εφαρμογών. 

Χρησιμοποιήστε τα σχόλια για να πείτε το δικό σας εργαλείο που σας βοήθησε να απεγκαταστήσετε ψεύτικα antivirus επιτυχώς..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου