Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Υπολογιστής πλακέτα μπορεί να τρέξει Windows 10

Ο νέος υπολογιστής-πλακέτα αρχιτεκτονικής x86 της LattePanda μπορεί να τρέξει οτιδήποτε μπορεί να τρέξει ένας επιτραπέζιος υπολογιστής 5 χρονών, ακόμα και τα Windows 10...

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε υπολογιστή-πλακέτα x86 αρχιτεκτονικής. Αυτές οι πλακέτες είναι κανονικοί υπολογιστές οι οποίοι μπορούν να τρέξουν οποιαδήποτε λειτουργικό σύστημα όπως τα windows, linux ή ακόμα και MacOS. 


Η Πλακέτα της LattePanda έρχεται με τετραπύρηνο επεξεργαστή "CherryTail" ο οποίος τρέχει στα 1,8Ghz. Η Μνήμη είναι στα 2GB ή στα 4GB ανάλογα με ποια έκδοση θα επιλέξετε και 32GB αποθηκευτικού χώρου (eMMC Flash). 

Τα περιφερειακά περιλαμβάνουν Usb 3.0, Bluetooth, Gigabit Ethernet, Wifi και ενσωματωμένη κάρτα γραφικών η οποία δίνει εικόνα μέσω HDMI ή DSI. 

Όπως είπαμε και παραπάνω η πλακέτα είναι ένας κανονικός υπολογιστής και σίγουρα δεν θα σας βολέψει αν αυτό που θέλετε είναι μια συσκευή η οποία θα τρέχει μόνο το skype για παράδειγμα. 

Το ενδιαφέρον με την συγκεκριμένη πλακέτα είναι πως έχει έξτρα και έναν επεξεργαστή ΑTMega32u4 δίνοντας στον χρήστη την επιλογή να την χρησιμοποιήσει σαν ελεγκτή Arduino!!! 

Αν και μπορεί αυτές οι πλακέτες να μην είναι έτοιμες για τον επόμενο χρόνο ή ακόμα οι εταιρείες που τις κατασκευάζουν να χαθούν από προσώπου γης, η εισαγωγή αυτών των πλακετών όμως άνοιξαν τον δρόμο για να δούμε περισσότερες πλακέτες με χαμηλής ενέργειας SoCs, μια αγορά που κατείχαν εξ' ολοκλήρου οι επεξεργαστές ARM της Intel και σίγουρα θα γίνει πόλεμος για το ποιος θα καταφέρει να κερδίσει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.. 

ΠΗΓΗ: hackaday.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου