Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Το πρώτο πλάσμα: η συσκευή σύντηξης Wendelstein 7-X ετέθη σε λειτουργία

Στις 10 Δεκεμβρίου 2015, to πρώτo πλάσμα ηλίου* παρήχθη στη συσκευή σύντηξης 7-X Wendelstein στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος Max Planck στο Greifswald. Μετά από πάμω από ένα χρόνο τεχνικής προετοιμασίας και δοκιμών, η πειραματική λειτουργία έχει ήδη αρχίσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα....
Η συσκευή Wendelstein 7-X, η μεγαλύτερη συσκευή σύντηξης τύπου stellarator στον κόσμο, θα ερευνήσει την καταλληλότητα αυτού του τύπου της συσκευής για ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας.

Μετά από εννέα χρόνια εργασιών κατασκευής και πάνω από ένα εκατομμύριο ώρες συναρμολόγησης, το κύριο συγκρότημα της Wendelstein 7-Χ ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2014. Οι λειτουργικές προετοιμασίες έχουν αρχίσει από τότε. Κάθε τεχνικό σύστημα ελέγχθηκε, το κενό στα αγγεία, το σύστημα ψύξης, τα υπεραγώγιμα πηνία και το μαγνητικό πεδίο που παράγουν, το σύστημα ελέγχου, καθώς και οι συσκευές θέρμανσης και τα όργανα μέτρησης. Στις 10 Δεκεμβρίου, η ομάδα λειτουργίας στην αίθουσα ελέγχου έθεσε σε λειτουργία το μαγνητικό πεδίο και ξεκίνησε το σύστημα ελέγχου του πειράματος το οποίο εποπτεύει υπολογιστής. Ενα χιλιοστόγραμμο αερίου ηλίου τροφοδοτήθηκε σε κενό δοχείο πλάσματος, ενεργοποιήθηκε η θέρμανση μικροκυμάτων με ένα σύντομο παλμό 1,3 μεγαβάτ – και το πρώτο πλάσμα έγινε παρατηρήσιμο από τις εγκατεστημένες κάμερες και συσκευές μέτρησης. «Αρχίζουμε με ένα πλάσμα που παράγεται από το ευγενές αέριο ήλιο. Δεν πορευόμαστε προς το κύριο αντικείμενο της έρευνας, το πλάσμα υδρογόνου, μέχρι το επόμενο έτος», εξήγησε ο επικεφαλής του προγράμματος καθηγητής Τόμας Κλίνγκερ: «Αυτό είναι επειδή είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί η κατάσταση πλάσματος με ήλιο. Επιπλέον, μπορούμε να καθαρίσουμε την επιφάνεια του δοχείου πλάσματος με πλάσμα ηλίου».

Plasma όπως φαίνεται μέσα στη συσκευή
Το πρώτο πλάσμα στο μηχάνημα είχε διάρκεια ζωής ένα δέκατο του δευτερολέπτου και πέτυχε μία θερμοκρασία περίπου ενός εκατομμυρίου βαθμών. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι», κατέληξε ο Δρ Χανς-Στέφαν Μπος, στο τέλος της πρώτης ημέρας του πειράματος, του οποίου το τμήμα είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του Wendelstein 7-X. «Όλα πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο.» Το επόμενο βήμα θα είναι να επεκταθεί η διάρκεια των εκροών πλάσματος και να διερευνηθεί η καλύτερη μέθοδος για την παραγωγή και θέρμανση πλάσματος ηλίου χρησιμοποιώντας μικροκύματα. Μετά από ένα διάλειμμα για το Νέο Έτος, οι μελέτες θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για την παραγωγή του πρώτου πλάσματος υδρογόνου.

*πλάσμα είναι κατάσταση της ύλης στην οποία αυτή δεν λαμβάνει συγκεκριμένο όγκο και σχήμα που να οφείλεται στην ίδια (όπως συμβαίνει στα αέρια), και επιπλέον βρίσκονται ελεύθερα και όχι σε μοριακούς δεσμούς τα ηλεκτρικά φορτισμένα ατομικά της σωματίδια (ιόντα και ηλεκτρόνια).

ΠΗΓΗ: athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου