Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ουδέν κακόν αμιγές καλού… ηλιακή καταιγίδα!

Σε προηγούμενα άρθρα έχουμε αναφέρει και εξηγήσει το φαινόμενο των ηλιακών καταιγίδων, ένα φαινόμενο συναρπαστικό για την επιστημονική κοινότητα, το οποίο όμως φέρει και κακές συνέπειες όταν βρεθεί στον δρόμο του ο μικρός μας πλανήτης.

Οι ηλιακές καταιγίδες δημιουργούνται από την έντονη δραστηριότητα του Ήλιου μέσω, κυρίως, των ηλιακών πιδάκων. Με τον όρο “καταιγίδα” εννοούμε την σύγκρουση υψηλών ενεργειών σωματιδίων με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας μας. Αυτό ακριβώς το γεγονός είναι που προκαλεί προβλήματα στην εκπομπή σήματος από δορυφόρους και γενικότερα στις τηλεπικοινωνίες.


Προβλήματα και ανησυχία, όμως, δεν είναι τα μόνα που μας προσφέρουν οι ηλιακές καταιγίδες. Σύμφωνα με ειδικούς της NASA, οι “καταιγίδες” αυτές είναι ικανές να προσφέρουν τόση ενέργεια, ώστε να θερμάνουν τελικά το ανώτερο, ουσιαστικά, στρώμα της ατμόσφαιρας, την θερμόσφαιρα. Εξαιτίας όμως αυτού η ατμόσφαιρά διαστέλλεται με αποτέλεσμα να εξωθεί τα όρια της σε μεγαλύτερα ύψη.

Η ιδιαίτερη αυτή διαδικασία επιτρέπει στα διαστημικά σκουπίδια να εισέλθουν στο βαρυτικό δυναμικό που θα τα εξαναγκάσει σε κάθοδο΄και τελικά θα τα καταστρέψει, προτού αυτά φτάσουν στην επιφάνεια της Γης. Με λίγα λόγια δηλαδή, η ηλιακή καταιγίδα δρα ως ένα μέσο για την εκκαθάριση του περιβάλλοντος χώρου του πλανήτη μας από αντικείμενα-σκουπίδια που έχουν “σταλεί” εκεί από εμάς.

Όσον αφορά, λοιπόν, την ηλιακή καταιγίδα όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου… ουδέν κακόν αμιγές καλού!
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: goodbyte.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου