Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Μήπως η αντιύλη ασκεί ένα είδος αντι-βαρύτητας; Το πείραμα Zeroes στο CERN ετοιμάζεται να απαντήσει

Το ζήτημα του κατά πόσον η αντιύλη ασκεί ένα είδος «αντι-βαρύτητας" είναι έτοιμο να απαντηθεί, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνιας, που πλησιάζουν στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, μια για πάντα. 

Η επιστημονική ομάδα λέει ότι έχει ετοιμάσει σταθερά ζεύγη ηλεκτρονίων και ποζιτρονίων. Μια δέσμη από αυτά τα ζεύγη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να λυθεί μια για πάντα το αίνιγμα της αντι-βαρύτητας.

Η γνωστή φυσική υποστηρίζει ότι, κατά τη γέννηση του Σύμπαντος, ύλη και αντιύλη δημιουργήθηκαν σε ίσες ποσότητες, αλλά όταν ήρθαν σε επαφή εξαϋλώθηκαν προς ενεργητικές λάμψεις φωτός. Οι ερωτήσεις που μπαίνουν σε αυτό το ζήτημα έχουν να κάνουν για το πώς τότε υπάρχει ύλη στο σύμπαν, αφού έπρεπε να είχε εξουδετερωθεί τότε από την αντιύλη.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να διαφοροποιήσει την αντι-ύλη είναι η βαρυτική συμπεριφορά της. Οι περισσότεροι φυσικοί πιστεύουν ότι η αντι-ύλη θα πρέπει να ελκύεται από την κανονική ύλη.

Όμως, μια ομάδα στον επιταχυντή LHC του CERN υποθέτει ότι η αντι-ύλη μπορεί να είναι απωστική, γεγονός που έχει επιπτώσεις στο ερώτημα γιατί το Σύμπαν δεν εξαφανίστηκε μέσα σε μια τεράστια λάμψη φωτός ακριβώς τη στιγμή που σχηματίστηκε, ενώ θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί το Σύμπαν διαστέλλεται όλο και πιο γρήγορα.

Οι φυσικοί έχουν δημιουργήσει ζεύγη ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων που βρίσκονται σε σταθερές τροχιές το ένα γύρω από το άλλο – το positronium όπως ονομάζεται, στο οποίο τα ως άνω ζευγάρια φυλάσσονται από το να συναντηθούν και να εξαϋλωθούν, προσφέροντας τους προσεκτικά μια ορισμένη ενέργεια για να δημιουργήσουν καταστάσεις Rydberg, όπου εκεί τα σωματίδια μπορούν να μετακινούνται σε διαφορετικές τροχιές το ένα γύρω από το άλλο αν φτάσουν σε υψηλότερες ενέργειες. Αυτά τα positronium άτομα Rydberg περιστρέφονται σε υψηλές ενέργειες, σε ένα σχετικά μεγάλο διάστημα (για την υποατομική κλίμακα), τρία δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου.

Η ομάδα LHC ελπίζει να επεκτείνει τη μέθοδο, μέχρι μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου, και ετοιμάζει μια δέσμη τεχνητών ατόμων για να παρατηρήσει τον τρόπο που συμπεριφέρονται.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: physics4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου