Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η μεγαλύτερη ηλιακή καταιγίδα των τελευταίων χρόνων χτυπά τη Γη (VIDEO)

Από το 2005 οι επιστήμονες είχαν να παρατηρήσουν μια τόσο σφοδρή καταιγίδα ιονισμένων σωματιδίων που εκτοξεύθηκαν βίαια από τον Ήλιο και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στο ηλεκτρικό δίκτυο και τις ηλεκτρονικές υποδομές.

Τα αστρονομικά ηλιακά παρατηρητήρια εντόπισαν την Κυριακή μια γιγαντιαία έκρηξη που προήλθε από μια πολύ ενεργή ηλιακή κηλίδα και είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση ενός τεράστιου κύματος υποατομικών σωματιδίων που ταξίδεψε στο διάστημα με ταχύτητες πάνω από 7,2 χιλιόμετρα την ώρα και το οποίο θα συγκρουστεί με το μαγνητικό πεδίο της Γης την Τρίτη και την Τετάρτη, 24-25 Ιανουαρίου.

Η κολοσσιαία έκρηξη που οι επιστήμονες ονομάζουν Coronal Mass Ejection (CME), πρόκειται ακριβώς για μαζική εκτόνωση τεράστιων ποσοτήτων πλάσματος που εξαπολύονται στο διάστημα, εξαιτίας των βίαιων πυρηνικών αντιδράσεων στο εσωτερικό του αστέρα. Υπολογίζεται ότι με την έκρηξη αυτή εξαπολύονται στο διάστημα πάνω από 100 δισεκατομμύρια κιλά πλάσματος, υλικού το οποίο έχει υπερθερμανθεί σε θερμοκρασίες δεκάδων εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου.

Η αλληλεπίδραση με το γήινο μαγνητικό πεδίο αυτού του υλικού έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της ιονόσφαιρας και τη δημιουργία προβλημάτων στις επικοινωνίες, στο ηλεκτρικό δίκτυο, στην καλή λειτουργία των επικοινωνιακών δορυφόρων και στην ακρίβεια του στίγματος που δίνουν οι δορυφόροι των συστημάτων πλοήγησης. όσο πιο βόρεια βρίσκεται κανείς τόσο πιο έντονα θα είναι αυτά τα φαινόμενα και τόσο μεγαλύτερες αστοχίες αλλά και προβλήματα στο λοκάρισμα των συσκευών GPS θα παρουσιαστούν.

Η συγκεκριμένη ηλιακή καταιγίδα μπορεί να μην είναι η σφοδρότερη που θα βιώσουμε αυτή την εποχή, καθώς οι επιστήμονες μας λένε ότι ο κύκλος της έντονης ηλιακής δραστηριότητας μπορεί να κορυφωθεί ακόμη και το 2014. Υπολογίζεται ότι η ηλιακή δραστηριότητα παρουσιάζει διακυμάνσεις στην έντασή της μέσα σε έναν 11-ετή κύκλο που ακριβώς περιμένουμε ότι θα κορυφωθεί σε 1-2 χρόνια.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM


ΠΗΓΗ: unregistered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου