Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

SOPA για να... παταχθεί η πειρατεία;

Με ένα νέο δυσνόητο αρκτικόλεξο ξεκινά το 2012 στην Τεχνολογία. Αναφέρεται σε νομοσχέδιο που συζητείται στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη από τις 26 Οκτωβρίου 2011 και αφορά σε μια νέα προσπάθεια καταπολέμησης της λεγόμενης πειρατείας μέσω Διαδικτύου. Τι θα πει όμως, SOPA;

Πρόκειται για το νομοσχέδιο Stop Online Piracy Act (SOPA), με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες, με δικομματική δέσμευση, επιχειρούν «να δώσουν στις Αρχές επιβολής του νόμου και στους δημιουργούς θέσεων εργασίας, τα μέσα ώστε να προστατεύσουν την αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία από την παραποίηση και την πειρατεία», όχι μόνο εντός, αλλά και (κυρίως) εκτός ΗΠΑ. Η συζήτηση του νομοσχεδίου διεξάγεται αρχές του νέου έτους στην Αμερικανική Γερουσία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο Γενικός Εισαγγελέας στις ΗΠΑ αποκτά το δικαίωμα να ζητήσει την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων κατά «ξένων» δικτυακών τόπων που εμπλέκονται στην πειρατεία (ξένο τομέα υψηλού επιπέδου στο μητρώο διαδικτυακών διευθύνσεων, TLD) και να επιδιώξει την έκδοση δικαστικής απόφασης με την οποία θα μπλοκάρεται στις ΗΠΑ η πρόσβαση στον «ξένο» δικτυακό τόπο.
Επίσης, προβλέπει ότι όσοι πλήττονται μπορούν να απευθυνθούν άμεσα σε υπηρεσίες (για παράδειγμα, αυτές για τις διαδικτυακές πληρωμές και τους παρόχους διαφήμισης) που συνεργάζονται με τον ξένο δικτυακό τόπο και να ζητήσουν να διακόψουν τη σχέση τους μαζί του. Εάν ανταποκριθούν τότε η διαδικασία τελειώνει, διαφορετικά ο θιγόμενος μπορεί να απευθυνθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.Προφανώς, η ιδέα είναι ότι, εάν οι δικαιούχοι των πνευματικών δικαιωμάτων καταφέρουν να «κόψουν» την διαφήμιση ή άλλες μεθόδους εισροής εσόδων σε δικτυακούς τόπους που κερδίζουν από την πειρατεία, τότε η πειρατεία δεν θα αποφέρει κέρδη. Με την SOPA, οι δικαιούχοι μπορούν να απευθυνθούν απευθείας σε δίκτυα που σερβίρουν διαφήμιση και σε υπηρεσίες που εξυπηρετούν τις οικονομικές συναλλαγές (όπως την PayPal), χωρίς δικαστήρια, μηνύσεις και λοιπά.
Όπως αναφέρεται στην Wikipedia, με τη νομοθετική πράξη SOPA οι μηχανές αναζήτησης (search engine) δεν θα πρέπει να παραπέμπουν στους «παρανομούντες» δικτυακούς τόπους και οι εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ (ISP) θα πρέπει να αποκλείουν την πρόσβαση σε αυτούς.

Υπέρ ή κατά;

Οι διαξιφισμοί για την αποτελεσματικότητα ή μη της επίμαχης νομοθετικής πρότασης είναι έντονοι. Οι υποστηρικτές της, μεταξύ των οποίων η Αμερικανική Ένωση Κινηματογραφικών Παραγωγών (MPAA), λένε ότι η SOPA προστατεύει τη δημιουργία, την ανταγωνιστικότητα των Αμερικανών δημιουργών, καθώς και τις θέσεις εργασίας -με τη βιομηχανία της μουσικής και του κινηματογράφου να υποστηρίζει ότι στηρίζει δύο εκατομμύρια θέσεις και 95.000 μικρές επιχειρήσεις. 

Από την άλλη, οι επικριτές της SOPA λένε ότι ανοίγει το δρόμο για να αρχίσουν οι χώρες, η μια μετά την άλλη, να ασκούν κοινωνική πολιτική μέσω Διαδικτύου για ό,τι κρίνουν ανάρμοστο για τους πολίτες τους (για παράδειγμα, η Γαλλία να μην επιτρέπει την πρόσβαση σε αμερικανικούς δικτυακούς τόπους που θεωρεί ότι υποδαυλίζουν το φυλετικό μίσος). 

Επίσης, ο Έντουαρτ Μπλακ, επικεφαλής της Ένωσης της Βιομηχανίας Υπολογιστών και Επικοινωνιών αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της SOPA, αφού όπως εξηγεί οι δικτυακοί αυτοί τόποι μπορούν να αλλάξουν όνομα σε λίγες μόλις ώρες, διατηρώντας την αλφαριθμητική τους διεύθυνση IP ίδια (και πιθανά ευρύτερα γνωστή). 

Ακόμα, με πρόσχημα τη SOPA, δεν αποκλείεται να φιμώνονται αντιφρονούντες, ισχυρίζεται το Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Μετώπου, EFF. Με το νόμο σε ισχύ, θα μπουν στο στόχαστρο και οι λεγόμενοι proxy server που μπορεί από τη μια να χρησιμοποιούνται στην πειρατεία, από την άλλη όμως αποτελούν και μια ασπίδα ενάντια στους εχθρούς του Διαδικτύου και της ελευθερίας του λόγου. Κι αυτό καθώς, εάν αποκλειστεί η πρόσβαση σε proxy server με πρόσχημα την πειρατεία, πολιτικοί αντιφρονούνες χάνουν την κάλυψή τους -οι ενδιάμεσοι αυτοί διακομιστές αποκρύπτουν από που πραγματικά προέρχεται το περιεχόμενο ή η επικοινωνία.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2011, η ομάδα χακτιβιστών Anonymous ανέβασαν προειδοποίηση-τελεσίγραφο προς τη Sony, μια από τις εταιρείες που στηρίζουν τη SOPA. Με αυτό ζητούν από την εταιρεία να την ανακαλέσει, διαφορετικά απειλούν με χτύπημα στο δίκτυό της εταιρείας (όχι στο Playstation Network). Έκτοτε, Sony, Electronic Arts και Nintendo έχουν αποσύρει τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο. 

Επίσης, σε αλλαγή πλεύσης οδηγήθηκε και η GoDaddy.com, ο μεγαλύτερος ληξίαρχος ονομάτων δικτυακών τόπων, μετά τη μαζική μεταφορά ονομάτων (γίνεται λόγος για μεταφορά 70.000 domain) σε άλλους ληξίαρχους όταν η εταιρεία αρχικά είχε δηλώσει υπέρμαχος της SOPA. Facebook, eBay, Twitter και Wikipedia είναι επίσης κατά της SOPA.

Το (ελληνικό) Δίκτυο για την ψηφιακή απελευθέρωση (dln.gr), αναφερόμενο στην SOPA, μιλά για «σοβαρό κίνδυνο για τα ψηφιακά μας δικαιώματα», «πανίσχυρο μηχανισμό διαδικτυακής λογοκρισίας». Αναφέρει ωστόσο ότι υπάρχουν κοινωνικές αντιστάσεις: «Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του SOPA στο Κογκρέσο, η οποία είχε ανακηρυχθεί ως ημέρα Αμερικανικής λογοκρισίας, εστάλησαν ένα εκατομμύριο e-mails διαμαρτυρίας, συλλέχθηκαν 250.000 υπογραφές και έγιναν 88.000 τηλέφωνα διαμαρτυρίας, ενώ συμμετείχαν περισσότερες από 6.000 ιστοσελίδες. Συνασπισμοί από δεκάδες από τις μεγαλύτερες οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων έχουν ενωθεί στον αγώνα ανατροπής του νομοσχεδίου», αναφέρεται στο dln.gr (δαβάστε το πλήρες άρθρο).
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου