Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η Μηχανή Ζ αναδημιουργεί την επιφάνεια ενός άστρου στη Γη – αλλά μόνο για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου

Το «άστρο» έχει αναδημιουργηθεί μέσα σε μια εγκατάσταση υψηλής ενέργειας που χρησιμοποιούνται συνήθως για την προσομοίωση εκρήξεων πυρηνικών όπλων – αφού διοχετεύθηκε ρεύμα 26 εκατομμυρίων αμπέρ μέσα από ένα δοχείο υδρογόνου, για να προσομοιώσουν την κόλαση των 10.000 βαθμών Κελσίου που επικρατεί στην επιφάνεια ενός λευκού νάνου άστρου.

Η Μηχανή Z συνήθως χρησιμοποιείται για την προσομοίωση εκτονώσεων πυρηνικών όπλων, αλλά στο 15% του χρόνου η μονάδα υψηλής ενέργειας είναι αφιερωμένη σε πειράματα – συμπεριλαμβανομένου και μιας προσομοίωσης της επιφάνειας ενός λευκού νάνου άστρου, που δημιουργήθηκε από πυροδότηση αέριου υδρογόνου με μια μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι, δημιουργήθηκαν θερμοκρασίες ύψους 3,7 δισ. βαθμούς Kelvin, η υψηλότερη που δημιουργήθηκε ποτέ από την ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στο κέντρο των εκρήξεων από βόμβες υδρογόνου, ικανής να λιώσει και διαμάντια.

Χαρακτηριστικά της Μηχανής Ζ
  • Η Μηχανή Ζ μπορεί να εξάγει ισοδύναμη ισχύ ίση με τη συνολική κατανάλωση 80 φορές της Γης
  • Συνήθως χρησιμοποιείται για την προσομοίωση πυρηνικών εκρήξεων, τώρα αναδημιουργεί την επιφάνεια ενός άστρου
  • Αυτή πυροδότησε μια τεράστια έκρηξη ακτίνων Χ πάνω σε μια δεξαμενή υδρογόνου με σκοπό να αναδημιουργήσει το λευκό νάνο
Στο πείραμα του «λευκού νάνου», οι ερευνητές προσομοίωσαν το «φάσμα» της επιφάνειας ενός λευκού νάνου με τη βοήθεια ενός ρεύματος 26 εκατομμυρίων αμπέρ μέσω καλωδίων από βολφράμιο, τα οποία εξατμίστηκαν απελευθερώνοντας έτσι ακτίνες-Χ.

Όταν οι ακτίνες X χτυπούν ένα δοχείο με αέριο υδρογόνο, το ιονίζουν και έτσι φτάνει σε θερμοκρασία περίπου 10.000 βαθμούς Κελσίου, ικανής να αναδημιουργήσει τις συνθήκες στην επιφάνεια ενός άστρου.

Το μηχάνημα Z μπορεί να δημιουργήσει ένα παλμό ενέργειας για ένα πολύ μικρό κλάσμα του δευτερολέπτου – με ισχύ αρκετής για να δώσει ηλεκτρική ενέργεια σε 100 σπίτια για δύο λεπτά
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: physics4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου