Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ερευνητές Αποδεικνύουν Ότι Τα Βίαια Βιντεοπαιχνίδια Αλλάζουν Τον Εγκέφαλο

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα πιστεύουν ότι έχουν τα πρώτα κρίσιμα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα βίαια βιντεοπαιχνίδια, στην πραγματικότητα επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Η έρευνα περιλάμβανε 28 άνδρες μεταξύ των ηλικιών 18 και 29 με φορητούς υπολογιστές όπου τα 14 μέλη της ομάδας θα παίζανε ένα "βιντεοπαιχνίδι με πυροβολισμούς" 10 ώρες την ημέρα για μια εβδομάδα ενώ θα απείχαν από το βιντεοπαιχνίδι την επόμενη εβδομάδα. Η δεύτερη ομάδα με τα 14 μέλη δεν θα έπαιζε κανένα βιντεοπαιχνίδι για το διάστημα αυτό.

Όλα τα άτομα υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία κατά την έναρξη της έρευνας, με τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις να γίνονται στο τέλος της πρώτης και δεύτερης εβδομάδας. Επιπλέον, οι επιστήμονες εξέτασαν τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων με την λεγόμενη συναισθηματική παρέμβαση, το οποίο περιλάμβανε "το πάτημα κουμπιών σύμφωνα με το χρώμα των παρουσιαζόμενων λέξεων. Λέξεις που δήλωναν βίαιες ενέργειες ήταν διασκορπισμένες μεταξύ άλλων μη βίαιων λέξεων".

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το παίξιμο βίαιων βιντεοπαιχνιδιών για μια εβδομάδα προκάλεσε μείωση στη δραστηριότητα στο αριστερό κατώτερο μετωπιαίο λοβό και τον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου κατά την διάρκεια των δοκιμών οι οποίες αξιολογούν την ικανότητα ελέγχου γνωστικής ευελιξίας και προσοχής. Μετά από μιας εβδομάδας αποχής από το παιχνίδι, οι αλλαγές του εγκεφάλου "επέστρεψαν πιο κοντά με την ομάδα ελέγχου", είπαν οι ερευνητές.

"Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι βίαια βιντεοπαιχνίδια έχουν μια μακροπρόθεσμη επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου", δήλωσε ο Yang Wang, βοηθός καθηγητή της ομάδας έρευνας του πανεπιστημίου. "Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να μεταφραστούν ως αλλαγές στη συμπεριφορά για μεγαλύτερες περιόδους παιξίματος του παιχνιδιού". Ωστόσο, ο Wang δεν είπε ακριβώς τι είδους αλλαγές στη συμπεριφορά πρέπει να αναμένονται και κατά πόσο οι άνθρωποι που παίζουν βίαιο παιχνίδια γίνονται πιο επιθετικοί ή βίαιοι.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: dailytech.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου