Ή αν θέλετε να το ονομάσουμε αλλιώς: Πώς η Apple προσπαθεί να αποφύγει την αρνητική δημοσιότητα από τις συνεχόμενες δικαστικές διαμάχες για τις πατέντες και βάζει κάποιον άλλο να κάνει τη «βρώμικη δουλειά».
Η αποκάλυψη έρχεται μετά από μία πολύ απλή έρευνα του Tech Crunch. Ως γνωστόν, στις ΗΠΑ, μία από τις πιο επικερδείς «business» είναι να μαζεύεις πατέντες (για όλα υπάρχουν πατέντες, ακόμα και για τον τροχό μάλλον) και μετά να καταθέτειςαγωγές σε μεγάλες, κατά προτίμηση, εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν την τεχνολογία της πατέντας που έχεις στην ιδιοκτησία σου.
Έχουμε γράψει πάμπολλες φορές για τις αγωγές που καταθέτει εναντίων… όλων η Apple και μάλιστα, είχαμε αναρωτηθεί στο παρελθόν, αν με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Tim Cook θα σταματούσε αυτό το ανέκδοτο. Όπως και πάμπολλες φορές έχουμε καταθέσει την άποψή μας πως, η μάχη των πατεντών, αναστέλλει την τεχνολογική ανάπτυξη.
Πέρα όμως από αυτή την παρένθεση. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα. Εταιρείες που δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη ή την καινοτομία, αλλά μόνη τους δραστηριότητα είναι να κερδίζουν από την κατοχή των πατεντών που διαθέτουν στο portfolio τους. Δεν μιλάμε για μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας όπως η Motorola ή η Ericsson. Μιλάμε για εταιρείες που δεν έχουν καμία άλλη δραστηριότητα.
Μία από αυτές τις εταιρίες είναι και η Digitude Innovations. Η Digitude ιδρύθηκε το 2010 με κεφάλαια ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων που προήλθαν από την Altitude Capital Partners, με σκοπό (σύμφωνα με ένα άρθρο του Forbes) να πείσει εταιρίες να συνεισφέρουν στην συλλογή των πατεντών της, όχι με χρήμα, αλλά με τις ίδιες τις πατέντες, ώστε να προωθηθούν αμοιβαία τα συμφέροντα των εμπλεκομένων. Ok λοιπόν, το ξεκαθαρίσαμε στο μυαλό μας πως η Digitude είναι το λεγόμενο patent troll.
Τον Απρίλιο του 2011 η Digitude ανακοίνωσε πως ήρθε σε συμφωνία με μία κορυφαία εταιρία καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών (χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένη) και λίγο αργότερα είπε πως κι άλλες εταιρίες προστέθηκαν στην ομάδα εκείνων που συνεισφέρουν με τις πατέντες τους και θα μοιραστούν το αποτέλεσμα των εργασιών της Digitude, ανάλογα με το μέγεθος της συνεισφοράς τους, δηλαδή την αξία των πατεντών τους.
Πριν κάμποσες μέρες, η Digitude κατέθεσε αγωγή εναντίον εταιριών όπως οι RIM, HTC, LG, Motorola, Samsung, Sony, Amazon, και Nokia για σχετικά ζητήματα. Δύο από τις παντέτες που ανέφερε στην αγωγή της, ανήκαν στην Apple από την αρχή του 2011, πριν μεταβιβαστούν στην Digitude.
Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, η Apple μεταβίβασε κάμποσες πατέντες σε μία εταιρία με την ονομασία Cliff Island LLC. Ο συντάκτης του Tech Crunch, Jason Kincaid έψαξε να βρει περισσότερα στοιχεία γι αυτή την εταιρεία, μάταια. Έτσι αποφάσισε να επισκεφτεί τα γραφεία της στη Νέα Υόρκη. Cliff Island LLC δεν βρήκε στο κτίριο, βρήκε όμως την Altitude Capital στον ίδιο όροφο του κτιρίου, εταιρεία που είχε χρηματοδοτήσει αρχικά την Digitude.
Τι σημαίνει λοιπόν όλο αυτό; Πως η Apple μεταβιβάζει τις πατέντες της σε ένα (ίσως και δημιούργημά της) patent troll, πράγμα που αποδεικνύεται και από την λίστα εγγράφων που χρησιμοποιούνται στην πρόσφατη αγωγή της Digitude στην Διεθνή Επιτροπή Εμπορίου. Όπως φαίνεται και από το screen shot από την ιστοσελίδα της επιτροπής, μέρος της δικογραφίας είναι και μία «εμπιστευτική» συμφωνία μεταξύ Digitude και Apple.
Κάποιοι έσπευσαν με ευκολία να πουν πως πολλές εταιρίες, παραχωρούν τις πατέντες τους, ή της πωλούν, όταν βρίσκονται σε ταμειακή δυσκολία. Μιλάμε για την Apple όμως…
Φαίνεται πως η Apple, λοιπόν, εφεύρει ολοένα και περισσότερους τρόπους να αυξάνει την κερδοφορία της μέσω της μάχης των πατεντών. Κι επειδή η αρνητική δημοσιότητα, ειδικά εκτός ΗΠΑ με τις συνεχιζόμενες αψιμαχίες της με τους κατασκευαστές που παράγουν Android ειδικά, δεν της έχει κάνει καλό, εφευρίσκει άλλους τρόπους να υλοποιεί την τακτική της. Τακτική για την οποία διαφωνεί, όταν άλλοι κάτοχοι, άλλων πατεντών, κατηγορούν την ίδια ότι τις παραβιάζει.
Υ.Γ. Τα εύσημα στον συντάκτη του Tech Crunch, ο οποίος, με την ενδελεχή του έρευνα, μας θυμίζει πώς γράφονται οι ειδήσεις.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM
ΠΗΓΗ: digitallife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου