Το περιοδικό Science θεωρεί μια επαναστατική μελέτη για την παρεμπόδιση του ιού HIV, γνωστή ως HPTN 052, ως το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2011. Αυτή η κλινική μελέτη έδειξε ότι άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV έχουν 96 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό στους συντρόφους τους, εφόσον λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα (ARV).
Τα ευρήματα τελειώνουν μα μακρά συζήτηση για το αν τα αντιρετροϊκά φάρμακα θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα διπλό όφελος, αφενός θεραπεύοντας τον ιό σε κάθε ασθενή, ενώ θα μειώνουν ταυτόχρονα τους ρυθμούς μετάδοσης. Είναι πλέον σαφές ότι τα αντιρετροϊκά μπορούν να προσφέρουν στην θεραπεία και στην πρόληψη, όταν πρόκειται για τον ιό HIV, συμφωνούν οι ερευνητές.
Εκτός από την αναγνώριση της έρευνας HPTN 052 ως το κύριο επίτευγμα του 2011, η Αμερικανική Εταιρεία για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), η οποία εκδίδει το Science. έχει εντοπίσει άλλες εννέα πρωτοποριακές επιστημονικές επιτυχίες.
Η έρευνα HPTN 052 για το AIDS άρχισε το 2007 και αφορούσε 1.763 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια από εννέα διαφορετικές χώρες, Ο επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Myron Cohen της Ιατρικής Σχολής της Βόρειας Καρολίνας. Στα ζευγάρια αυτά ο ένας σύντροφος ήταν φορέας του ιού HIV και ο άλλος όχι, και η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που έγκαιρα λαμβάνουν αντι-ρετροϊκά φάρμακα, μειώνουν τον κίνδυνο ετεροφυλόφιλης μετάδοσης του ιού κατά 96%.
Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες είχαν προτείνει ότι τα αντι-ρετροϊκά φάρμακα κατά του HIV, που δίνονται σε ασθενείς με AIDS, θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου σε σεξουαλικούς συντρόφους που δεν είναι φορείς του ιού. Η νέα έρευνα (με την κωδική ονομασία ΗΡΤΝ 052) αποδείχνει ακριβώς αυτό, ανοίγοντας νέες στρατηγικές πρόληψης της νόσου, η οποία έχει μολύνει περίπου 33 εκατομμύρια ανθρώπους και έγινε αιτία θανάτου 1,8 εκατομμυρίων ατόμων το 2009.
Τα υπόλοιπα εννέα επιτεύγματα του 2011, τα οποία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα, είναι:
Η αποστολή Hayabusa, του ιαπωνικού διαστημικού σκάφους, το οποίο ξεπέρασε τις σοβαρές τεχνικές δυσκολίες που του παρουσιάστηκαν και κατάφερε, έστω και με τρία χρόνια καθυστέρηση, να φέρει πίσω στη Γη δείγμα από την επιφάνεια ενός μεγάλου αστεροειδή τύπου-S, Ιτοκάβα. Η σχετική ανάλυση έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι ο ηλιακός άνεμος αποχρωματίζει τους αστεροειδείς, καθώς επίσης ότι οι πιο κοινοί μετεωρίτες που ανευρίσκονται στον πλανήτη μας (οι χονδρίτες), προέρχονται από τέτοιους μεγαλύτερους, τύπου S, αστεροειδείς όπως ο Itokawa.
Η αποκάλυψη της προέλευσης του ανθρώπου. Μετά από μελέτες του γενετικού κώδικα αρχαίων και νέων ανθρώπων το 2010, είδαμε ότι οι σημερινοί Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες έχουν κληρονομήσει το 2% έως 6% του DNA τους από αρχαίους ανθρώπους (όπως οι μυστηριώδεις Denisovans στην Ασία και ακόμα μη ταυτοποιημένους προγόνους μας στην Αφρική) μετά προφανώς από επιμιξίες. Οι νέες αναλύσεις το 2011 έδειξαν ότι αυτή η επιμιξία ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σύστημα των σύγχρονων ανθρώπων, ενώ προέκυψαν νέα στοιχεία στη Νότια Αφρική ότι ο ικανός στην κατασκευή εργαλείων ανθρωπίδης Αυστραλόπιθηκος sediba φαίνεται να είναι ο άμεσος πρόγονός μας.
Η σύλληψη μιας φωτοσυνθετικής πρωτείνης: Ιάπωνες ερευνητές απεικόνισαν για πρώτη φορά με μεγάλη λεπτομέρεια τη δομή τουΦωτοσυστήματος II ή PSII, μιας πρωτεΐνης που τα φυτά χρησιμοποιούν για να διασπάσουν το νερό σε υδρογόνο και άτομα οξυγόνου. Η εικόνα αναδεικνύει τον καταλυτικό πυρήνα της πρωτεΐνης και αποκαλύπτει το συγκεκριμένο προσανατολισμό των ατόμων στο εσωτερικό της. Έτσι τώρα, οι επιστήμονες έχουν πρόσβαση σε αυτή την καταλυτική δομή που είναι απαραίτητη για τη ζωή πάνω στη Γη, αλλά που μπορεί να κατέχει, επίσης, και το κλειδί για μια ισχυρή πηγή καθαρής ενέργειας.
Παρθένα νέφη αερίου στο Διάστημα: αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη για να εξετάσουν το απόμακρο σύμπαν ανακάλυψαν δύο νέφη αερίου υδρογόνου, που φαίνεται να έχουν διατηρήσει την αρχική χημεία τους για δύο δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Άλλοι ερευνητές εντόπισαν ένα άστρο που σχεδόν παντελώς στερείται μετάλλων, όπως ακριβώς πρέπει να ήταν τα πρώτα αστέρια του σύμπαντος, αλλά που σχηματίστηκαν πολύ αργότερα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι θύλακες της πρωταρχικής ύλης παρέμειναν αλώβητοι μέσα σε αιώνες κοσμικής βίας.
Γνωριμία με τις μικροβιακές κοινότητες: Έρευνα σχετικά με τα αμέτρητα μικρόβια που ζουν στο ανθρώπινο έντερο έδειξε ότι ο καθένας μας έχει μια δική του κυρίαρχη κατηγορία βακτηρίων, που οδηγεί σε διαφορετική συμπεριφορά του πεπτικού συστήματος τους. Οι μελέτες αποκάλυψαν ότι ένα από αυτά τα βακτήρια ευδοκιμεί με μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες, ενώ ένα άλλο προτιμά μια διατροφή με χόρτα. Τα ευρήματα αυτά και πολλά άλλα συνέβαλαν στην αποσαφήνιση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της διατροφής και των μικροβίων τόσο στη διατροφή όσο και στην αρρώστια.
Ένα πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά της ελονοσίας: Τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής ενός εμβολίου κατά της ελονοσίας, που είναι γνωστό ως RTS, S, παρείχε μια τονωτική ένεση για την έρευνα για το εμβόλιο της ελονοσίας. Η εν εξελίξει δοκιμή, η οποία αφορά πάνω από 15.000 παιδιά από επτά αφρικανικές χώρες, καθησύχασε τους ερευνητές ότι είναι δυνατή η ανακάλυψη ενός εμβολίου κατά της ελονοσίας.
Παράξενα ηλιακά συστήματα: Πολλές ήσαν το 2011 οι ανακαλύψεις νέων παράξενων εξωπλανητών, κυρίως χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA. Ξεχώρισαν μία ομάδα έξι μεγάλων πλανητών σε τροχιά γύρω από το άστρο Κepler 11, σε απόσταση περίπου 2.000 ετών φωτός από τη Γη, καθώς επίσης και ο εντοπισμός δέκα «ορφανών» πλανητών που δεν φαίνεται να περιφέρονται γύρω από κανένα «μητρικό» άστρο, ενός πλανήτη που έχει δύο ήλιους και ενός άλλου που περιφέρεται με αντίστροφη φορά από τη φορά του άστρου του. Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με οτιδήποτε έχει βρεθεί στο ηλιακό μας σύστημα.
Συνθετικοί Ζεόλιθοι: Οι ζεόλιθοι είναι πορώδη ορυκτά που χρησιμοποιούνται ως καταλύτες και μοριακά κόσκινα για να μετατρέψουν το πετρέλαιο σε βενζίνη, για τον καθαρισμό του νερού, να φιλτράρουν τον αέρα και να παράγουν απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων (για να αναφέρουμε μερικές χρήσεις τους). Φέτος, οι χημικοί σχεδίασαν μια σειράς νέων ζεόλιθων που είναι φθηνότερα, πιο λεπτά και καλύτερα εξοπλισμένα για την επεξεργασία και κάθαρση μεγαλύτερων οργανικών μορίων.
Απομάκρυνση γηρασμένων κυττάρων: Πειράματα αποκάλυψαν ότι η απομάκρυνση γηρασμένων κυττάρων (εκείνα που έχουν σταματήσει τη διαίρεση), στα σώματα των ποντικιών μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της γήρανσης. Που σχετίζεται με συμπτώματα, όπως ο καταρράκτης και η μυϊκή αδυναμία. Τα ποντίκια των οποίων τα σώματα έχουν εκκαθαριστεί από αυτά τα κύτταρα δεν ζουν περισσότερο από τα άλλα μη θεραπευμένα ποντίκια που ζούσαν στο ίδιο κλουβί – αλλά φάνηκε να ζουν καλύτερα, κάτι που προσφέρει μια κάποια ελπίδα στους ερευνητές ότι διώχνοντάς τα γηρασμένα κύτταρα θα μπορούσε επίσης να παρατείνει τα χρυσά χρόνια μας.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM
ΠΗΓΗ: physics4u.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου