Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Υπερ-Υπολογιστής 10 Petaflop Για Μοσχοβίτικο Πανεπιστήμιο

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας έχει μία ιδιαίτερη όρεξη για υπέρ-υπολογιστές. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει υπογράψει συμβόλαια με την εταιρεία T-Platforms για την κατασκευή δύο συστοιχιών υπολογιστών, τον υπολογιστή των 60-teraflop με το όνομα Chebyshev που ολοκληρώθηκε το 2008, και τον πολύ γρηγορότερο Lomonosov 1.3 petaflop (στην φωτογραφία) που αναβαθμίστηκε μόλις φέτος.

Βρίσκοντας ότι έχει έλλειμμα στα flops, το MSU παρήγγειλε από την T-Platforms έναν καινούργιο υπέρ-υπολογιστή ισχύος 10 petaflop ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία το 2013. Μιλάμε για πολύ υπολογιστική ισχύ. Την στιγμή αυτή, ο γρηγορότερος υπέρ-υπολογιστής σε λειτουργία είναι ο Ιαπωνικός Κ Computer στα 10.51 petaflop, αλλά το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έχει σε παραγγελία από την Cray και την Nvidia έναν στα 20 petaflop για το τέλος του 2012.

Σύμφωνα με το The Register, η T-Platforms σχεδιάζει μία μίξη συστημάτων για να πιάσει την απόδοση που αναφέραμε. Συστήματα με επεξεργαστές Sandy Bridge ή Ivy Bridge της Intel, και επόμενης γενεάς Kepler από την Nvidia θα χρησιμοποιηθούν στο εγχείρημα. Η συγκεκριμένος υπέρ-υπολογιστής θα είναι υδρόψυκτος.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: dailytech.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου