Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ο έρωτας της Google για το Μπλέτσλι Παρκ

Ο κολοσσός των διαδικτυακών αναζητήσεων Google έχει συνήθως τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Παρόλα αυτά, η εταιρεία έχει πρόσφατα εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για το έργο των κρυπτογράφων του Μπλέτσλι Παρκ, το βικτωριανό ανάκτορο του Μπάκιναμσιρ, που στεγάζει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των υπολογιστών.


Στο μικρό αυτό παλάτι, που καλυπτόταν από πέπλο κρατικού μυστηρίου, ομάδα μαθηματικών έσπασε τον κώδικα της γερμανικής κρυπτογραφικής συσκευής Enigma, βοηθώντας καθοριστικά στη νίκη των Συμμάχων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κακή κατάσταση, στην οποία βρέθηκε το κτιριακό συγκρότημα έκανε ορισμένους να προτείνουν την κατεδάφιση των παραπηγμάτων που βρίσκονται γύρω από το κεντρικό κτίριο του ανακτόρου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και την ανέγερση σουπερμάρκετ στη θέση τους.

Το πέπλο μυστηρίου, που κάλυπτε την τοποθεσία απείλησε έτσι την ίδια την ύπαρξη του συγκροτήματος, πλήττοντας παράλληλα την έρευνα στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της πληροφορικής στη Βρετανία.

Αν και η έδρα της Google βρίσκεται κυριολεκτικά στην άλλη άκρη του κόσμου από το ανάκτορο του Μπλέτσλι Παρκ στο Μίλτον Κινς, η εμμονή ορισμένων στελεχών της καλιφορνέζικης εταιρίας με την προστασία του μνημείου αυτού της κρυπτογράφησης επέτρεψε τη σωτηρία του. Η Google προσέφερε έτσι κεφάλαια για την αγορά σημαντικού αρχειακού υλικού και την αναστήλωση των παραπηγμάτων του «Μπλοκ C».

Τα αρχεία, που αποτελούν τμήμα των σημειώσεων του Αλαν Τούρινγκ, της μαθηματικής ιδιοφυΐας πίσω από την αποκρυπτογράφηση του γερμανικού κώδικα, αποκαλύπτουν πως ο Τούρινγκ επινόησε το 1937 συσκευή, πρόδρομο των σύγχρονων υπολογιστών, η οποία είχε την ικανότητα να «διαβάζει» και να διαχειρίζεται αλγορίθμους. Η ανακάλυψη του Τούρινγκ επέτρεψε την κατασκευή του πρώτου προγραμματιζόμενου μηχανικού υπολογιστή.

Η απόλυτη μυστικότητα του Μπλέτσλι Παρκ βοήθησε καθοριστικά στη νίκη των Συμμάχων, καθώς εκτός από τη συσκευή αποκρυπτογράφησης των γερμανικών τηλεγραφημάτων, το Μπλέτσλι Παρκ στέγασε μετά το 1942 αιχμαλώτους ανώτατους αξιωματικούς του γερμανικού στρατού. Χάρη στα δεκάδες μικρόφωνα, που οι Βρετανοί είχαν εντοιχίσει στους τοίχους του μικρού ανακτόρου, οι Σύμμαχοι μπόρεσαν να αντλήσουν ανεκτίμητες πληροφορίες για το γερμανικό στράτευμα, αλλά και για την απέχθεια που άρχιζε να νιώθει το γερμανικό επιτελείο για τον Φύρερ.

Παρότι το ανάκτορο, όπου κρατούνταν οι Γερμανοί αξιωματικοί έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί σήμερα ως μουσείο, το Μπλοκ C -τόπος δραστηριότητας της ομάδας μαθηματικών του Τούρινγκ- παρέμενε ερειπωμένο, μέχρι την παρέμβαση της Google.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου