Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ένα βήμα πιο κοντά στην θεραπεία του Alzheimer!

Η νόσος του Alzheimer προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο κάθε χρόνο, ενώ είναι γνωστή και ως ασθένεια της τρίτης ηλικίας, αφού ως επί των πλείστων “χτυπάει” άτομα προχωρημένης ηλικίας άνω των 60 ετών.

Το κυριότερο πρόβλημα που δημιουργεί είναι η μεγάλου βαθμού απώλεια μνήμης, που στα τελευταία στάδια του Alzheimer είναι τόσο έντονη που ο πάσχων κυριολεκτικά δεν ξέρει τίποτα να κάνει και η ανάγκη για καθημερινή και εικοσιτετράωρη ιατρική παρακολούθηση είναι πλέον αναγκαία.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στην καταστροφή των νευρώνων του ιππόκαμπου του εγκεφάλου που είναι ο “υπεύθυνος” για την μνήμη, κάτι που οδηγεί στην σταδιακή “συστολή” και υπολειτουργία του.

Έχοντας γνώση αυτών, μελετητές από το πανεπιστήμιο του Οντάριο στον Καναδά, χρησιμοποίησαν μια μέθοδο προσομοίωσης εγκεφάλου σε 6 πάσχοντες εθελοντές. Κατά την διαδικασία αυτή, εισήγαγαν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο τους και τους μετέδωσαν ηλεκτρικούς παλμούς 130 φορές το δευτερόλεπτο.

Έπειτα από ένα χρόνο, παρατήρησαν μείωση χρήσης γλυκόζης από τον εγκέφαλο και στους έξι από αυτούς, ενώ το σημαντικότερο που “είδαν” ήταν μια σημαντική αύξηση του μεγέθους του ιππόκαμπου! Όπως είπαν οι ίδιοι λίγες μέρες πριν από σήμερα, “κάτι τέτοιο μας δείχνει πως η επαναδημιουργία νευρικών συνδέσεων μπορεί να είναι εφικτή”.

Όπως φαίνεται, τα αποτελέσματα της έρευνας φέρνουν αισιοδοξία τόσο στην ιατρική κοινότητα που μόλις τώρα έχει αρχίσει να κατανοεί την λειτουργία της νόσου, αλλά και πολύ περισσότερο στους χρόνια πάσχοντες μια ελπίδα για ένα μέλλον στο οποίο τα μπορούν να θυμούνται!
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: goodbyte.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου