Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Το πρώτο ρήγμα στη θεωρία της Σχετικότητας

Πριν από μία εβδομάδα μια ομάδα φυσικών που εργάζονται στο CERN της Γενεύης έκαναν μια εντυπωσιακή ανακοίνωση που αναστάτωσε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα (βλ. «Ε» 24-09-11).
Ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Ντάριο Αουτιέρο (Dario Autiero), περιέγραψε λεπτομερώς πώς ο ίδιος και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν έκπληκτοι πριν από έξι μήνες ότι τα νετρίνα μπορούν να κινούνται λίγο ταχύτερα από το φως.

Μόλις ολοκληρώθηκε η πολυαναμενόμενη παρουσίαση των λεπτομερειών και των δεδομένων του πειράματος το λόγο πήρε πρώτος ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής Σάμιουελ Τινγκ (Samuel Ting), ο οποίος, αφού εκθείασε το μεθοδολογικά άμεμπτο πείραμα, δήλωσε ρητά ότι ο ίδιος δεν έχει τίποτα να αντιτείνει στα άκρως ανατρεπτικά συμπεράσματα, υπό τον όρο βέβαια ότι θα επιβεβαιωθούν και από άλλα ανάλογα πειράματα. Παρόμοιες ήταν και οι αντιδράσεις των επιφανών φυσικών που έλεγξαν με μεγάλη κριτική διάθεση τα νέα πειραματικά δεδομένα.

Γιατί όμως η ανακάλυψη υποατομικών σωματιδίων, τα οποία, ενώ διαθέτουν κάποια ελάχιστη μάζα, μπορούν τα ταξιδεύουν ταχύτερα από το φως, θεωρείται τόσο απροσδόκητη και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν;

Από όταν διατυπώθηκε η θεωρία της Σχετικότητας μέχρι σήμερα, η μη υπέρβαση της ταχύτητας του φωτός αποτελούσε το βασικό και απαράβατο αξίωμα της σύγχρονης φυσικής. Στο σχετικιστικό Σύμπαν, όπου κανένα απόλυτο σύστημα αναφοράς δεν υπάρχει, η μόνη απόλυτη και ανυπέρβλητη συμπαντική σταθερά ήταν η ταχύτητα του φωτός. Σύμφωνα με την ειδική Σχετικότητα, αν ένα υλικό σώμα μπορούσε να ταξιδεύει με ταχύτητα ίση ή μεγαλύτερη του φωτός, τότε αφ' ενός θα αποκτούσε άπειρη μάζα και αφ' ετέρου θα παραβιάζονταν η χρονική αλληλουχία και ο ντετερμινισμός των φυσικών νόμων. Και μέχρι πριν από μία εβδομάδα τίποτα δεν φαινόταν να διαψεύδει αυτό το θεμελιώδες αξίωμα.

Αρχίζουμε λοιπόν να κατανοούμε γιατί θεωρήθηκαν τόσο ανατρεπτικά τα αποτελέσματα του πειράματος CNGS (Cern Neutrino to Gran Sasso), η αποστολή δηλαδή χιλιάδων δεσμίδων νετρίνων από τον επιταχυντή του CERN στη Γενεύη προς τον ισχυρό ανιχνευτή OPERA στο Gran Sasso της Ιταλίας.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου