Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Λίβανος: Εμπόδιο οι χαμηλές ταχύτητες για τις επενδύσεις στο Διαδίκτυο

Ο Λίβανος διαθέτει ένα από τα πιο αργά δίκτυα Ίντερνετ στον κόσμο, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στις επιχειρήσεις.
Μάλιστα, από τον Μάρτιο ο Λίβανος καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον κόσμο από άποψη ταχυτήτων στις συνδέσεις προβληματίζοντας τους χρήστες. Βρέθηκε στην 186η θέση πίσω από την Ζάμπια και του Βανουάτου, πίσω ακόμη και από τις καταστραμμένες από τον πόλεμο χώρες, Αφγανιστάν και Ιράκ.

Ομάδα ακτιβιστών όπως το Ontornet (οντορ στα αραβικά σημαίνει περίμενε) και Flip thw Switch κατέκλυσαν το Facebook, ενώ στο Twitter στήθηκε διάλογος με τις εμπειρίες των πολιτών.

Όπως ανέφερε μία χρήστης «ένα αρχείο που στη Γαλλία χρειάζεται 6 λεπτά για να κατέβει, στο Λίβανο απαιτεί 16 ώρες».

Οι διαδικτυακές διαμαρτυρίες ξεκινούν από τους απλούς οικιακούς χρήστες και φτάνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών, Νίκολας Σενάουι, ανέλαβε δράση τον Σεπτέμβριο, εκδίδοντας διάταγμα με το οποίο δεσμεύθηκε ότι θα αυξηθεί η ταχύτητα στο Διαδίκτυο κατά οκτώ φορές, ενώ παράλληλα θα μειωθεί το κόστος κατά 2/3. Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν με τη διασύνδεση του Λιβάνου με την υποθαλάσσια οπτική ίνα Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Δυτικής Ευρώπης (IMEWE).

Το συγκεκριμένο δίκτυο είναι διαθέσιμο από τον Δεκέμβριο του 2010, ωστόσο δεν έγινε η σύνδεση εξαιτίας της διαμάχης μεταξύ του υπουργείου Τηλεπικοινωνικών και την Ogero, την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του δικτύου και του καλωδίου IMEWE.

Φόβοι των επενδυτών

Εν τω μεταξύ, ο Ιμάντ Ταράμπι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Cedarcom, που αγοράζει από το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών εύρος ζώνης στο Διαδίκτυο και το μεταπουλάει σε καταναλωτές καταγγέλλει ότι υπάρχει προνομιακή μεταχείριση των κρατικών εταιρειών, γι’ αυτό και παρατηρούνται τόσο αργές συνδέσεις. Ο κ. Ταράμπι τονίζει ότι «οι επενδυτές φοβούνται να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα» και επισημαίνει:

«Γιατί; Επειδή έχουμε ετήσιες άδειες και ο διαγωνισμός είναι άδικος. Πληρώνουμε πολύ υψηλούς φόρους, που φτάνουν έως και 59%, ενώ οι κρατικές εταιρείες δεν πληρώνουν κανέναν φόρο, κάτι που δεν επιτρέπει τον υγιή ανταγωνισμό. Οι επενδυτές έχουν υψηλό ρίσκο και φεύγουν μέσα σε έξι με τρεις μήνες από την αγορά, επιτρέποντας όλο και περισσότερο τη λειτουργία ενός μονοπωλίου. Η χώρα χρειάζεται έναν ιδιωτικό τομέα. Όλες οι καινοτομίες έρχονται από τον ιδιωτικό τομέα»

Έτσι, από μία χώρα που θέλει να γίνει η «Silicon Valley» της Μέσης Ανατολής, πώς επηρεάζει το αργό δίκτυο τις τεχνολογικές επιχειρήσεις; Ο Μαρκ Ντάου που δουλεύει στο χώρο της διαφήμισης και των δημοσίων σχέσεων, διευθύνει την εκστρατεία Fast Lebanon Facebook σημειώνει:

«Βασικά είμαστε συνεχώς στην αναμονή και περιμένουμε, περιμένουμε και εάν δεν έχουμε βαρεθεί περιμένουμε λίγο ακόμη. Έχουμε μεγάλα αρχεία που πρέπει να στείλουμε σε γραφεία στο εξωτερικό. Συνήθως τα στέλνουμε το Σάββατο βράδυ ή την Κυριακή, όταν οι χρήστες στο Διαδίκτυο είναι ελάχιστοι» και τονίζει: «Είναι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσεις ότι δεν θα διακοπεί η σύνδεση, τι ώρα που ανεβάζουμε ένα αρχείο 200 ΜΒ και δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή».

Αλλά εκτός από την αναμονή για τις επιχειρήσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κόστος. Ο Σάμερ Καράμ είναι διευθυντής της Seeqnce, που βοηθάει νέες μικρές διαδικτυακές εταιρείες να μοιράζονται γνώσεις και τις υποδομές τους. «Οι πολύ υψηλές τιμές εμποδίζουν τις εταιρείες να έχουν παραγωγή προϊόντος σε γρήγορο χρονικό διάστημα και σε ποσότητα» υποστηρίζει ο κ. Καράμ.

Ωστόσο, ο κ. Καράμ είναι αισιόδοξος για το μέλλον, εκφράζοντας την ελπίδα ότι εάν γίνουν τα σωστά βήματα, η Βυρητός θα μπορούσε να γίνει και πάλι το «Παρίσι της Μέσης Ανατολής. Η Ανατολή θα μπορεί να συναντάει τη δύση στη Βηρυτό και οι πολιτισμοί της Ανατολής θα μπορούσαν να έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στη Δύση».

Λειτουργία δικτύου 3G

Μετά την έκδοση του διατάγματος οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν από τις φήμες για το πότε θα «ανέβουν» οι ταχύτητες στο Διαδίκτυο. Η κυβέρνηση από την πλευρά της διευκρίνισε ότι το κοινό δεν θα πρέπει να περιμένει τις επιδόσεις των ανεπτυγμένων χωρών.

«Είναι ένα βήμα μπροστά πριν αποκτήσουμε υψηλές ταχύτητες, πολύ πιο ισχυρό Διαδίκτυο μέσω ενός δικτύου οπτικών ινών, το οποίο κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή» ανέφερε ο σύμβουλος του υπουργού Τηλεπικοινωνιών, Φιράς Αμπί-Νασίφ. Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι ταχύτητες θα αρχίσουν να αυξάνονται όταν στις αρχές Νοεμβρίου τεθεί σε λειτουργία το ασύρματο 3G δίκτυο. Κάτι όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η Ιαπωνία έθεσε σε λειτουργία το ία το 3G δίκτυό της πριν από μία δεκαετία, ενώ η Ελλάδα ξεκίνησε το 2003.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου