Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Η Κίνα "παίζει" με τα σπάνια ορυκτά και η αγορά στενάζει

Γράφαμε πριν από λίγες εβδομάδες για τις διαφαινόμενες αυξήσεις στις τιμές των σκληρών δίσκων. Φαίνεται ότι τα "παιχνίδια" της Κίνας θα συνεχιστούν και στο προσεχές μέλλον, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε αυξήσεις σε πολλά τεχνολογικά προϊόντα.


Αν και στο υπέδαφος της Κίνας βρίσκεται μόλις το 30% των σπάνιων ορυκτών που χρησιμοποιούνται σε smartphones, τηλεοράσεις και άλλες συσκευές, το καθεστώς του Πεκίνου έχει κινηθεί πολύ έξυπνα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να ελέγχει αυτή τη στιγμή το 97% της παγκόσμιας αγοράς. Οι Κινέζοι, λοιπόν, έχουν βάλει ως στόχο να κερδίσουν πολλά χρήματα εκμεταλλευόμενοι το μονοπώλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η κινεζική εταιρεία που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ανακοίνωσε ότι παγώνει για ένα μήνα τις αποστολές υλικού σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρώπη. Ο στόχος είναι προφανής: να ανέβουν οι διεθνείς τιμές των 17 σπάνιων ορυκτών και στη συνέχεια να τα "μοσχοπουλήσει" στις αγορές αυτές.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να απεξαρτηθούν οι αγορές από την Κίνα μέσα στο επόμενο διάστημα. Υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Ρωσία, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να έρθουν στην επιφάνεια και να διοχετευτούν στην αγορά.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: e-pcmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου