Τη Δευτέρα, 31η Οκτωβρίου, η γέννηση ενός μωρού σε κάποια χώρα που δεν γνωρίζουμε ακόμη θα φέρει τον πληθυσμό της Γης στον εντυπωσιακό αριθμό των 7 δισεκατομμυρίων κατοίκων.
Η ανακοίνωση έγινε με κάθε επισημότητα την περασμένη εβδομάδα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Άλλες δημογραφικές υπηρεσίες ωστόσο την αμφισβητούν, προτείνοντας εντελώς διαφορετικές χρονολογίες.
Η διαφωνία φέρνει στην επιφάνεια το πρόβλημα του πόσο «έξω» βρισκόμαστε στους υπολογισμούς μας σχετικά με το ανθρώπινο «βάρος» που σηκώνει ο πλανήτης μας.
Ελλιπή στοιχεία
Αν και το τμήμα πληθυσμού του ΟΗΕ επιμένει ότι από τη Δευτέρα η ανθρωπότητα θα έχει πλέον ξεπεράσει τα 7 δισ., άλλες δημογραφικές υπηρεσίες δεν συμμερίζονται την ίδια βεβαιότητα. Αιτία, το γεγονός ότι τα δημογραφικά στοιχεία σε μεγάλο ποσοστό τους δεν είναι ενημερωμένα ή είναι ελλιπή.
Αυτό, όπως τονίζουν οι ειδικοί, ισχύει ακόμη και στα ανεπτυγμένα κράτη, πόσω μάλλον λοιπόν στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Εκατομμύρια θάνατοι μένουν εκτός των επίσημων μητρώων και το ίδιο ισχύει για ανάλογο αριθμό γεννήσεων. Τόσο μεγάλες ελλείψεις, επισημαίνουν, δεν επιτρέπουν ακριβή εκτίμηση ούτε του ανθρώπινου πληθυσμού ούτε του ποσοστού γεννήσεων στον πλανήτη.
Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα σε ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα: το αν ο πληθυσμός της Γης θα φθάσει την κορύφωσή του μέσα στις επόμενες δεκαετίες και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται ή αν θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του προς τα 8 δισ. και ακόμη παραπέρα.
Αποκλίσεις ετών
Διαφωνώντας με την εκτίμηση του ΟΗΕ, το Γραφείο Απογραφής των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά ότι οι κάτοικοι της Γης θα φθάσουν τα 7 δισεκατομμύρια μέσα στον Φεβρουάριο του 2012, χωρίς ωστόσο να δίνει ακριβή ημερομηνία.
Από την πλευρά τους ειδικοί του Ινστιτούτου Δημογραφίας της Βιέννης, μιλώντας στο περιοδικό «New Scientist» υπολογίζουν ότι η συμπλήρωση των 7 δισεκατομμυρίων δεν πρόκειται να επέλθει πριν από τις αρχές του 2013 συμπληρώνοντας ότι μπορεί να αργήσει ακόμη και ως το 2020.
Οι αυστριακοί δημογράφοι θεωρούν ότι ο ΟΗΕ, επειδή αντιμετωπίζει τεράστιες πολιτικές πιέσεις, προτιμά να αγνοεί την αβεβαιότητα που περιβάλλει τα υπάρχοντα δεδομένα. Από την πλευρά της η διευθύντρια του τμήματος πληθυσμού του διεθνούς οργανισμού Χάνια Ζλότνικ επιμένει ότι οι υπολογισμοί είναι σωστοί, αναγνωρίζοντας ωστόσο «έναν λογικό βαθμό αβεβαιότητας μερικών μηνών ή έστω ενός έτους».
Πού θα γεννηθεί το βρέφος των 7 δισεκατομμυρίων;
Όταν οι διαφωνίες είναι τόσο έντονες για τους αριθμούς καταλαβαίνει κανείς ότι – εξ αιτίας και άλλων παραγόντων – είναι πρακτικά αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια ποια χώρα θα είναι αυτή που θα φέρει στον κόσμο το βρέφος που θα αποτελέσει τον επτάκις δισεκατομμυριοστό κάτοικο του πλανήτη.
Αυτό δεν εμποδίζει βεβαίως τις υποθέσεις και τις προβλέψεις. Η ανθρωπιστική οργάνωση Plan International έχει ήδη επιλέξει το Ουτάρ Πραντές, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Ινδίας, όπου υπολογίζεται ότι γεννιούνται περίπου 11 μωρά το λεπτό.
Με στόχο να συγκεντρώσει την προσοχή στο πρόβλημα των αμβλώσεων με κριτήριο το φύλο του εμβρύου, έχει προγραμματίσει να απονείμει τη Δευτέρα ένα πιστοποιητικό γεννήσεως με αριθμό 7 δισ. σε ένα κοριτσάκι που θα γεννηθεί στο συγκεκριμένο κρατίδιο.
Την «πατρότητα» του «βρέφους των επτά δισεκατομμυρίων» διεκδικεί ωστόσο και η Αρμενία. Σύμφωνα με το τοπικό γραφείο του Ταμείου Πληθυσμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το αρμενικό Ινστιτούτο Αναπαραγωγικής Υγείας, η άφιξή του αναμένεται στην πόλη Αρτίκ ανάμεσα στις 10:00 π.μ και 3:00 (8:00 π.μ ως 1:00 μ.μ ώρα Ελλάδας).
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM
ΠΗΓΗ: tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου