Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

H IBM Σχεδιάζει 100 PFlop Υπερ-Υπολογιστή

Σύμφωνα με πατέντα που υποβλήθηκε, η IBM σχεδιάζει να αναβαθμίσει τον Sequoia υπερυπολογιστή σε επίπεδο επιδόσεων που θα φθάνει τα 100 PFlop/s. 

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο επεκτείνεται σε 649 σελίδες, η IBM περιγράφει ένα BlueGene/Q σύστημα που βασίζεται σε 524.288 υπολογιστικούς κόμβους με 16-core PowerPC A2 επεξεργαστές ικανούς να χειρίζονται 64 threads ο καθένας. Το σύστημα θα περιλάμβανε περίπου 8,4 εκατομμύρια υπολογιστικά cores οργανωμένα σε 512 καμπίνες. Η υπολογιστή απόδοση του συστήματος έχει στόχο τα 107 PFlop/s...
O BlueGene/Q Sequia υπερυπολογιστής, που κατασκευάζει η IBM αυτή τι στιγμή, είναι για το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore, το οποίο θα χρησιμοποιεί περίπου 1,6 εκατομμύρια A2 υπολογιστικά cores σε 96 καμπίνες. Η πατέντα ισχυρίζεται ότι ο κάθε υπολογιστικός κόμβος θα καταναλώνει περίπου 30 watt ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα η συνολική κατανάλωση του 107 PFlop/s συστήματος να είναι μόνο 15,7MWatt. Αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό για σύστημα που περιλαμβάνει περισσότερα από 8 εκατομμύρια CPU cores.

H πατέντα υποδηλώνει ότι η IBM έχει μεγάλα σχέδια για το BlueGene/Q και ειδικά με 5D torus δίκτυο της που συνδέει τους υπολογιστικούς κόμβους μεταξύ τους. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για το πότε θα γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιo 100+ PFlop σύστημα. Το Sequoia έχει προγραμματιστεί να μπει online το 2012 με τη μέγιστη απόδοση να φθάνει τα 20 PFlop/s.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: dailytech.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου