Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

«Κυβερνοασπίδα» του Πενταγώνου προστατεύει τους προμηθευτές του

Καθώς η εποχή του κυβερνοπολέμου, όπου οι χάκερ αποτελούν την αιχμή του δόρατος μίας πολεμικής μηχανής, ανατέλλει, τα υπουργεία Άμυνας αναζητούν τρόπους να προστατέψουν τις υποδομές και τους προμηθευτές τους.

Στην περίπτωση του αμερικανικού Πενταγώνου, το ρόλο της «ασπίδας» που θα προστατέψει τους προμηθευτές που κρατούν γεμάτη τη «φαρέτρα» του οπλοστασίου των ΗΠΑ αναμένεται να παίξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο, εάν αποδειχτεί επιτυχές, θα αρχίσει να χρησιμοποιείται και σε άλλες υπηρεσίες.

Το εν λόγω πρόγραμμα βρίσκεται υπό καθεστώς αξιολόγησης από το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας, ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασής του και σε σταθμούς ενέργειας, δίκτυα παροχής ηλεκτρισμού και άλλες σημαντικές υποδομές. Σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαδικασιών παίζει η αύξηση των αναφορών περί κλοπής απορρήτου υλικού από στρατιωτικά και εταιρικά συστήματα. Πλέον, η αντιμετώπιση εισβολών σε στρατιωτικά δίκτυα αποτελεί το 30% του συνόλου της δουλειάς του Defense Cyber Crime Center του Πενταγώνου.

Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο στην πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα σχετικά με την αύξηση των επιπέδων προστασίας των σημαντικών δικτύων μέσω συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι τώρα, στο δοκιμαστικό πρόγραμμα συμμετέχουν τουλάχιστον 20 εταιρείες του χώρου της άμυνας, ενώ αναμένεται επέκταση κατά τα μέσα του Νοεμβρίου.

«Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά» σχολιάζει σχετικά ο Γουίλιαμ Λυν, υφυπουργός Άμυνας, ο οποίος θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να επεκτείνει το πρόγραμμα και σε άλλους τομείς.

Το θέμα της κυβερνοασφάλειας απασχολεί έντονα την αμερικανική ηγεσία, η οποία σπεύδει να «σηκώσει τείχη» γύρω από τα ομοσπονδιακά δίκτυα. «Ο κυβερνοπόλεμος μπορεί να μας γονατίσει» λέει σχετικά ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου, ο οποίος θεωρεί πως κάποια στιγμή το Πεντάγωνο ενδεχομένως να χρειαστεί να δημιουργήσει ειδικό φορέα, όπως αυτούς που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για τον έλεγχο των όπλων μαζικής καταστροφής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Defense Cyber Crime Center (DC3), o αριθμός των υποθέσεων που εξετάζονται από αναλυτές έχει τριπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρόνια. Το προσωπικό του DC3 εξετάζει τουλάχιστον 100 περιπτώσεις εισβολών, malware και άλλων επιθέσεων εναντίον των δικτύων προμηθευτών αμυντικού υλικού μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Κατά τον Τζέημς Λιούις, ειδικό θεμάτων κυβερνοασφαλείας, θα υπάρξουν προβλήματα σε ενδεχόμενη προσπάθεια επέκτασης του προγράμματος και σε άλλες εταιρείες, αλλά είναι κάτι που μπορεί να γίνει, καθώς το Πεντάγωνο διατηρεί στενούς δεσμούς μαζί τους, από τη στιγμή που υπάρχουν συμβόλαια αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου