Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ακουμπά και την Ευρώπη το σκάνδαλο Carrier IQ;

Σάλος έχει προκληθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έπειτα από την αποκάλυψη ότι κατασκευαστές αλλά και πάροχοι κινητής τηλεφωνίας παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα των πελατών τους, χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν. Η έρευνα επεκτείνεται τώρα και στην Ευρώπη.

Πριν από λίγες ημέρες, έγινε γνωστό ότι πολλά smartphones στις ΗΠΑ έχουν εγκατεστημένο ένα κρυφό πρόγραμμα της εταιρείας Carrier IQ. Το λογισμικό αυτό έχει ως αποστολή να καταγράφει τις κινήσεις του χρήστη και να στέλνει τα δεδομένα στον πάροχο ή τον κατασκευαστή. Κάποιες εταιρείες παραδέχτηκαν ότι το χρησιμοποιούν, υπογραμμίζοντας ότι το κάνουν μόνο και μόνο για να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους.

Το σκάνδαλο φέρεται να αφορά μόνο τις ΗΠΑ, ωστόσο κάποιες ευρωπαϊκές οργανώσεις έχουν αρχίσει έρευνα για τυχόν δράση του Carrier IQ και στη Γηραιά Ήπειρο.

Η βαυαρική αρχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει ήδη στείλει ένα γράμμα στην Apple, ζητώντας να ξεκαθαρίσει αν το εν λόγω πρόγραμμα χρησιμοποιείται και στην Ευρώπη. Η απάντηση της Apple αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος Τύπου της Samsung είπε ότι τα κινητά της εταιρείας που πωλούνται στην Ευρώπη δεν έχουν το επίμαχο λογισμικό. Όσο για τους παρόχους, μόνο ηVodafone Πορτογαλίας φέρεται να έχει κάνει δοκιμές στο παρελθόν, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ποτέ δε βγήκαν στο εμπόριο κινητά με σύνδεση στο δίκτυό της που να έχουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τα πορίσματα των ερευνών για την περίεργη αυτή υπόθεση, που όμως κάθε άλλο παρά προκαλεί έκπληξη.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: e-pcmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου