Μια βαφή από ημιαγώγιμα νανοσωματίδια που μπορεί να μετασχηματίσει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, δημιούργησε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Notre Dame, με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας και Βιοχημείας Prashant Kamat.
Για την παραγωγή του υλικού, το οποίο η ερευνητική ομάδα ονόμασε "Sun-Believable", χρησιμοποιήθηκαν νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου με θειούχο κάδμιο ή με σεληνιούχο κάδμιο, τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνται μέσα σε μείγμα νερού και αλκοόλης.
Η βαφή (σαν πάστα) δημιουργείται, όταν απλωθεί πάνω σε ένα αγώγιμο υλικό και εκτεθεί σε φως, παράγει ηλεκτρική ενέργεια.
"Το υλικό μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε αγώγιμη επιφάνεια, χωρίς κάποιο ειδικό εξοπλισμό", αναφέρει ο Prashant Kamat. "Σκοπός μας είναι να εξελίξουμε την διαδικασία μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική που μέχρι σήμερα βασίζεται στο πυρίτιο". Η απόδοση του νέου υλικού είναι μόλις 1%, ενώ των συμβατικών φωτοβολταϊκών είναι περίπου 10% με 15%.
«Το κόστος παραγωγής αυτού του υλικού είναι χαμηλό και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες. Αν βελτιώσουμε και την αποδοτικότητα τότε ίσως να μπορέσουμε να κάνουμε μία πραγματική αλλαγή στον τρόπο κάλυψης των ενεργειακών μας αναγκών», επισημαίνει ο Prashant Kamat και εξηγεί πως «για αυτόν το λόγο βαφτίσαμε το νέο υλικό Sun-Believable».
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM
ΠΗΓΗ: physics4u.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου