Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Φωνητική αναγνώριση – νέα εποχή στην πληροφορική;

Ενας άνδρας στέκεται μπροστά από τον υπολογιστή και λέει με προσήνεια: «Υπολογιστή!». Τίποτε δεν συμβαίνει. Παίρνοντας μια στάση τύπου τώρα-θα-με-ακούσεις, ο άνδρας επαναλαμβάνει: «Υπολογιστή;» Πάλι δεν γίνεται τίποτα. Έκπληκτος, σηκώνει το «ποντίκι» και μιλάει «σ’ αυτό». «Υπολογιστή, τι γίνεται;».

Εκείνη τη στιγμή, ο ανυπόμονος ιδιοκτήτης του πετάγεται: «Απλά χρησιμοποίησε το πληκτρολόγιο». Ο πρώτος άνδρας απαντάει: «πληκτρολόγιο;». Έπειτα, φανερά ενοχλημένος λέει: «Πόσο περίεργο».

Η σκηνή είναι από την ταινία Star Trek νούμερο 4, όπου ο Scotty, o μηχανικός και το υπόλοιπο πλήρωμα έχουν γυρίσει πίσω στο χρόνο, ερχόμενοι από τον 23ο αιώνα· ο Scotty πρέπει να κάνει δουλειά στον κομπιούτερ και, βέβαια, στην εποχή από την οποία έρχεται όλα γίνονται με φωνητικές εντολες. Ωστόσο, ακόμη και αν το πλήρωμα έπρεπε να προσγειωθεί 25 χρόνια μετά, τη σήμερον ημέρα, ο Scotty πάλι θα έμενε έκπληκτος από την έλλειψη ανταπόκρισης των υπολογιστών εκτός και αν τον «τραβούσε» κάποιο από τα τελευταία μοντέλα smartphones – σ’ αυτά τα μοντέλα οι φωνητικές εντολές έχουν γίνει το νέο σύνορο της αλληλεπίδρασης.

Από τον Οκτώβριο, αρκετοί έχουν αγοράσει και χρησιμοποιούν το νέο iPhone 4S της Apple με μια λειτουργία που λέγεται Siri -έναν «βοηθό» με φωνητικό προσανατολισμό που μπορεί να διορθώσει ορθογραφικά λάθη, να ρυθμίσει ή να ακυρώσει ραντεβού, να στείλει email, να ξεκινήσει κλήσεις, να ψάξει στο Ιντερνετ και γενικά να κάνει όλα εκείνα τα πράγματα για τα οποία θα προσλαμβανόταν μια γραμματέας.

Το Siri δεν είναι απλά ένα εργαλείο «φωνητικής αναγνώρισης», παρόλο που μπορεί να το κάνει αυτό (λες κάποιες λέξεις και τις μετατρέπει σε κείμενο και τα στέλνει ως email ή ως μήνυμα). Μπορείς επίσης να το ρωτήσεις πράγματα όπως: «Πως είναι ο καιρός αύριο στο Λονδίνο;», και απαντά με την σχετική καιρική πρόβλεψη. Παράλληλα, μετατρέπει ισοτιμίες χρήματος ή δίνει τιμές μετοχών.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το Siri δεν είναι κάτι καινούριο. Είχαμε υπηρεσίες κλήσεων με φωνητικές εντολές και παλαιότερα. Η Google ήδη προσφέρει μια φωνητική εφαρμογή, συνοδευόμενη από μια τεράστια καμπάνια στο Λονδίνο φέτος· μπορεί κανείς να δει τεράστιες αφίσες με διάφορες αναζητήσεις φωνητικών συλλαβών όπως «pih-ka-di-lee sur-khus» (σ.σ: Picadilly Circus).

Αρκετοί βέβαια πιστεύουν ότι το Siri μπορεί να γίνει κάτι επαναστατικό όπως η οθόνη αφής του i-Phone όταν έγινε διαθέσιμο στην αγορά το 2007.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου