Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Το Stuxnet worm στο μικροσκόπιο (;) των Αμερικανών

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ξενάγησα πρόσφατα μια ομάδα δημοσιογράφων σε ένα νεοσύστατο εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων, το εργαστήριο έχει βάλει στο μικροσκόπιο του και το διαβόητοStuxnet worm.


Πρόκειται για το malware που "χτύπησε" πριν από μήνες το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παραγωγή στις εγκαταστάσεις του Μπουσέρ. Οι Αμερικανοί μελετούν τώρα τη συμπεριφορά του Stuxnet, αφήνοντάς το ελεύθερο σε ένα προστατευμένο περιβάλλον (sandbox) που προσομοιώνει τις συνθήκες μιας βιομηχανικής εγκατάστασης.

Εδώ, βέβαια, τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα. Οι Ιρανοί κατηγορούν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι βρίσκονται πίσω από τη δράση του Stuxnet, το οποίο δημιούργησαν ακριβώς για να πλήξουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Την άποψη αυτή ενστερνίζονται πολλοί άνθρωποι εκτός Ιράν και φαίνεται ότι αυτό το σενάριο είναι κάθε άλλο παρά εξωπραγματικό. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε η έρευνα των Αμερικανών στο νέο εργαστήριο είναι απλά ένα επικοινωνιακό τρικ που προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: e-pcmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου