Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Το τρένο απογειώνεται… προσδεθείτε!

Στην εποχή των γρήγορων ρυθμών καθημερινότητας που ζούμε φαίνεται πως είναι αναγκαίες οι εξίσου γρήγορες μεταφορές μας. Ένα από τα μεταφορικά μέσα ευρείας απήχησης είναι και το τρένο, ή ας πούμε καλύτερα αυτό που μοιάζει με τρένο.
Η τεχνολογική διαδρομή που ακολουθούμε μας δίνει αποτελέσματα που απλά μας αφήνουν άναυδους, ενώ στην προκειμένη περίπτωση μας δημιουργούν… ίλιγγο! Ξεχάστε τα τρένα με άβολες καμπίνες, πολύ θόρυβο και normal ταχύτητας 100-120 χιλιομέτρων.

Η “μόδα” επιτάσσει τρένα-σφαίρες υπερπολυτελή, σχεδόν αθόρυβα και ταχύτητας, με επιβατικό κοινό, 300-320 χιλιόμετρα την ώρα, η οποία σύντομα από ότι παρουσιάζεται θα φτάσει τα 400.

Χθες, σήμερα, αύριο

Ίσως το πιο λαοφιλές μεταφορικό μέσο, το τρένο, έκανε τα πρώτα του ταξίδια χρησιμοποιώντας για καυστικό υλικό το κάρβουνο, ήταν δηλαδή ατμοκίνητο. Η λύση που θα άνοιγε τον δρόμο για την κατάκτηση της στεριάς δόθηκε από τον ηλεκτρισμό, με βάση τον οποίο η πλειοψηφία των τρένων κινείται μέχρι και σήμερα.

Σε μια προσπάθεια που έχει ουσιαστικά ξεκινήσει το 1960, έχουμε φτάσει στο σημείο να κατασκευάσουμε τρένα- αεροπλάνα. Όχι δεν είναι σχήμα λόγου! Τα πλέον σύγχρονα τρένα δεν πατούν πια πάνω σε ράγες μα είναι ανυψωμένα κατά 10 με 15 εκατοστά!

Τούτο το τεχνολογικό θαύμα μάρτυρες του οποίου είμαστε, οφείλεται στην τεχνολογία της μαγνητικής αιώρησης. Όπως καταλάβατε, στοιχισμένοι μαγνήτες στην διαδρομή του τρένου ανυψώνουν το, χιλιάδων τόνων, βάρος του, ενώ με τον κατάλληλο χειρισμό τους γίνεται εφικτή η επιτάχυνση και η επιβράδυνση του!

Τα σκήπτρα του ταχύτερου τρένου στον πλανήτη κρατάει η αμαξοστοιχία-κόσμημα Σίνκανσεν της Ιαπωνίας, η οποία έσπασε τα κοντέρ πιάνοντας τα 581 km/h! Ακολουθούν οι αμαξοστοιχίες της Γαλλίας και της Γερμανίας με παραπλήσιες ταχύτητες, την στιγμή που όλα δείχνουν πως σύντομα το φράγμα των 600 km/h θα σπάσει!

Επίλογος

Άνεση, μεγάλη ταχύτητα, παντός καιρού ταξίδι, χαμηλούς ρύπους και φιλικότητα προς το περιβάλλον είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά της νέας γενιάς τρένων που γεννήθηκαν από την Επιστήμη. Το μόνο που ευχόμαστε είναι να βρεθούμε κάποια στιγμή στην θέση του επιβάτη και να δούμε από κοντά το τρένο-σφαίρα ή όπως φαίνεται το τρένο wanna be αεροπλάνο!
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: goodbyte.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου