Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Δυσκολεύεται να αποφασίσει η ΕΕ αν η Google παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού

Πριν από ένα περίπου χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε να ερευνά τις πρακτικές της Google, έπειτα από τις καταγγελίες διαφόρων εταιρειών για εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά. Όπως φαίνεται, η Κομισιόν δε μπορείνα καταλήξει σε συμπέρασμα.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Joaquin Almunia, "άλλο η δεσπόζουσα θέση κι άλλο η εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης. Η εκμετάλλευση ισοδυναμεί με παράνομες ενέργειες που έχουν ως στόχο την προστασία ή την ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης και δεν έχουμε καταλήξει ακόμα αν η Google εμπίπτει σ' αυτή την κατηγορία".

Οι δηλώσεις του Almunia είναι ουσιαστικά ομολογία ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να εκδώσει μια επαρκώς τεκμηριωμένη απόφαση. Σε περίπτωση που εκδοθεί μιακαταδικαστική για τη Google απόφαση κι επιβληθεί ένα τεράστιο πρόστιμο, είναι δεδομένο ότι η εταιρεία του Larry Page θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και είναι πολύ πιθανό να δικαιωθεί, αν η Κομισιόν δεν καταφέρει να "δέσει" την υπόθεση με αδιάσειστα στοιχεία. Και όπως είναι φανερό, τα στοιχεία που έχει η Επιτροπή δεν επαρκούν για να στοιχειοθετήσουν ενοχή της Google.

Η Google κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ότι έχει "πειράξει" τη μηχανή αναζήτησης έτσι ώστε να βγάζει στην κορυφή των αποτελεσμάτων τις δικές της υπηρεσίες και όχι αυτές των ανταγωνιστών.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM

ΠΗΓΗ: e-pcmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου