Σημαντική βοήθεια στις αντικαρκινικές θεραπείες υπόσχεται να προσφέρει το μικροτσίπ που ανέπτυξαν Γερμανοί επιστήμονες, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την εξέλιξη ενός όγκου.
Το τσιπ- σένσορας εμφυτεύεται κοντά στον όγκο και ανιχνεύει τα επίπεδα οξυγόνου, κάτι που του επιτρέπει να παρακολουθεί την ανάπτυξή του. Στη συνέχεια, τα δεδομένα μεταδίδονται ασύρματα στον γιατρό που παρακολουθεί τον καρκινοπαθή, κάτι που αυτόματα μειώνει την ανάγκη για συχνές νοσοκομειακές εξετάσεις...
Στα μελλοντικά σχέδια του εν λόγω προγράμματος του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου περιλαμβάνεται ο εξοπλισμός του τσιπ με ειδική «αντλία» για την άμεση παροχή φαρμακευτικών ουσιών (χημειοθεραπείας) στην περιοχή, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για λιγότερο γενικευμένες/ επιθετικές και πιο «στοχευμένες» μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου.
Η βασική ιδέα ήταν η ανάπτυξη μίας συσκευής που ανιχνεύει και αντιμετωπίζει όγκους οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ «δύσκολα» σημεία ή η αντιμετώπιση των οποίων δεν συνίσταται.
«Υπάρχουν κάποιοι όγκοι οι οποίοι είναι δύσκολο να αφαιρεθούν- για παράδειγμα, κοντά στη σπονδυλική στήλη. Υπάρχει ο κίνδυνος αποκοπής νεύρων εάν λάβει χώρα χειρουργική αφαίρεση. Ή το πρόβλημα μπορεί να είναι ότι ο όγκος μεγαλώνει αργά, αλλά ο ασθενής είναι ηλικιωμένος» είπε ο Σβεν Μπέκερ, επικεφαλής του προγράμματος, συμπληρώνοντας πως σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλύτερο να παρακολουθείται ο όγκος, και να υφίσταται αντιμετώπιση μόνο σε περιπτώσεις ισχυρής ανάπτυξης.
Ο αισθητήρας εμφυτεύεται δίπλα στον όγκο και μετρά τη συγκέντρωση οξυγόνου στους ιστούς. Αν αυτή παρουσιαστεί μειωμένη, τότε μάλλον ο όγκος μεγαλώνει, και οι γιατροί ενημερώνονται σχετικά.
«Το μικροηλεκτρονικό τσιπ έχει ένα σετ ηλεκτροδίων που εντοπίζουν τα επίπεδα παρουσίας οξυγόνου. Μεταδίδει αυτά τα δεδομένα σε μία εξωτερική μονάδα λήψης- ένα μικρό κουτί που μπορεί να κουβαλά κάποιος στην τσέπη του…από εκεί, μεταδίδονται στον υπολογιστή του γιατρού, ο οποίος μπορεί να δει τα νέα στοιχεία και να αντιληφθεί εάν η κατάσταση επιδεινώνεται» εξηγεί σχετικά ο Μπέκερ. Κανονικά, για αντίστοιχο έλεγχο απαιτείται η χρήση MRI (μαγνητικού τομογράφου).
Εάν το τσιπ εξοπλιστεί με ειδική αντλία ουσιών χημειοθεραπείας, τότε αυτό θα σήμαινε ότι τα φάρμακα θα μπορούν να απελευθερώνονται με μεγάλη ακρίβεια πάνω στον όγκο, κάτι που θα είναι πιο αποτελεσματικό και λιγότερο τοξικό/ επιβλαβές για τους καρκινοπαθείς: «στη συμβατική χημειοθεραπεία τα φάρμακα κυκλοφορούν στο σύνολο του σώματος, κάτι που συνεπάγεται άσχημες παρενέργειες. Θέλουμε να βάλουμε μία αντλία, έτσι ώστε εάν ο αισθητήρας ανιχνεύει ανάπτυξη, να στέλνει μικρές ποσότητες απευθείας στον όγκο…οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή γρηγορότερα και με λιγότερες παρενέργειες, καθώς η θεραπεία είναι τοπικής φύσης».
Οι ερευνητές ελπίζουν να έχουν τη συσκευή έτοιμη για ιατρική χρήση εντός διαστήματος δέκα ετών.
GADGETNEWSGR.BLOGSPOT.COM
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου